Ditari i luftës: Strategët ushtarakë rusë u befasuan – ata prisnin një kundërsulm, por doli që Ukraina kishte një plan tjetër

 

Vija mbrojtjes ukrainase në Bakhmut ishte padyshim një kurth për makinerinë ruse të luftës. Kundërsulmi ukrainas, në veri dhe në jug të qytetit të Bakhmutit, konfirmon rrethimin dhe asgjesimin gradual të trupave të mercenarëve të Wanger. Megjithëse futja e rezervave ukrainase ishte planifikuar më shumë se një muaj më parë, kushtet e këqija të motit penguan përdorimin e forcave të motorizuara.

Forcat ukrainase, të cilat, në perëndim të Bakhmut, kishin pritur urdhra për të sulmuar për pesë javë, tani ndërmorën një kundërsulm të gjerë nga dy anët në jug dhe në veri të qytetit. Çdo rrugë kundërsulmi përbëhet nga sulme të koordinuara nga jashtë dhe brenda Bahmut.

Kundërsulmi i parë nga forcat ukrainase filloi më 9 maj në jug të Bakhmut. Forcat e Brigadës së 3-të Sulmuese të Ukrainës depërtuan në pozicionet ruse në jug të Ivanivs.

Nga perëndimi, në drejtim të Klishçivkës, u arrit një përparim në pozicionet e brigadës së 72-të të motorizuar ruse dhe formacionit privat Wagner, sipas inteligjencës perëndimore, të dy njësitë ruse duhej të tërhiqeshin dhe mercenarët e Vagnerit ishin të parët që u goditën nga ukrainasit.

Llogore të braktisura ruse me shumë pajisje dhe qindra mina antitank të papërdorura. Pjesëtarët e brigadës së 4-të të motorizuar ruse filluan të tërhiqen kur panë se edhe kolegët e tyre po largoheshin nga pozicionet e tyre. Forcat mercenare të Wagner dhe formacionet e Forcave Ajrore Ruse përpiqen të krijojnë një mbrojtje në perëndim të Klishchivka.

Terreni malor në perëndim të vendbanimit ofron kushte të favorshme për organizimin e mbrojtjes.

Megjithatë, në këtë pjesë të frontit, sipas inteligjencës ushtarake britanike, mbrojtja ruse është më afër çarjes së tyre sesa stabilizimit të vijës.

Çfarë nevojitet për suksesin e ofensivës pranverore?

Sipas raportimeve të fundit, forcat ukrainase kanë filluar të kryejnë operacione sulmuese gjatë natës. Nuk ka të bëjë vetëm me operacionet e forcave speciale, ka të bëjë me trupat e rregullta. Është gjithnjë e më e dukshme se ata janë të pajisur dhe trajnuar nga instruktorë nga anëtarët e NATO-s për operacionet e natës, thonë blogerët ushtarakë rusë.

Një risi në mënyrën e përdorimit të forcave që kryejnë operacione sulmuese është mbështetja direkte e dronëve sulmues dhe zbulues. Kjo do të thotë që komandantët kanë një pasqyrë në kohë reale të situatës në fushën e betejës.

Pamjet e koordinimit të drejtpërdrejtë dhe korrigjimit të zjarrit nga tanket duke përdorur një dron vëzhgimi janë veçanërisht mbresëlënëse. Edhe pse të kufizuara, veprimet sulmuese dhe demonstruese ukrainase janë kryer qartë në mënyrë të planifikuar, përgjatë gjithë vijës ndarëse.

Kjo i vë në disavantazh forcat armike ruse. Në rast të një sulmi të fokusuar, ukrainasit kanë në dispozicion komunikime shumë më të favorshme për manovrimin e forcave përgjatë frontit.

Komanda në Kiev dëshiron të përfitojë nga dështimi i ofensivës dimërore ruse dhe lodhja e forcave të njësive ushtarake ruse.

Prej disa kohësh, forcat ukrainase kryejnë kryesisht operacione sulmuese me qëllim të përmirësimit të pozicionit taktik, duke u shkaktuar humbjet më të mëdha të mundshme forcave ruse dhe duke marrë iniciativën e përgjithshme në fushën e betejës.

Fushata tashmë ka filluar dhe me gjasë do të zgjasë deri në vjeshtë. Në vend të një njoftimi nëntëmujor se ata kishin kontrollin e plotë të qytetit, përparimi i fundit i linjave ruse në Bakhmut ka shkaktuar mjaft panik në hapësirën mediatike ruse, sipas burimeve ushtarake perëndimore.

Latest articles

Related articles