Pse kërcënohet me kallash pak javë para zgjedhjeve?

Vendimi i SHBA dhe Mbretërisë së Bashkuar, për të shpallur disa politikanë “nongrata” dhe për të ndërmarrë hetime serioze për korrupsionin dhe abuzimin e pushtetit, ka nxitur debatet dhe emocionet në Shqipëri. Por, a mund të ketë kosto të rëndë për vendin nëse këta politikanë arrestohen dhe ndjekin në drejtësi?

Për disa politikanë, përfshirë Monika Kryemadhin, Ilir Metën dhe Sali Berishën, mundësia e një hetimi të drejtë dhe gjykimin e tyre për korrupsion dhe abuzim të pushtetit është e pashmangshme. Ata janë të gatshëm për të marrë “kallashin” dhe për të shkaktuar një luftë civile nëse ndodh një gjë e tillë.
Këta politikanë kanë një histori të gjatë të përdorimit të forcës dhe intimidimit të kundërshtarëve politikë. Ata kanë shprehur disa herë që nuk do të lejojnë drejtësinë të hetojë dhe gjykojë korrupsionin e tyre dhe janë të gatshëm për të bërë gjithçka që është e nevojshme për të ruajtur pushtetin e tyre.

Nëse këta politikanë arrestohen dhe ndiqen nga drejtësia, kërcënojnë vendin se mund të përjetojë një luftë civile. Ata kanë një mbështetje të paktë në popull por të madhe në mediat e oligarkisë. Ata duan të gënjejnë shqiptarët dhe ti çojnë në luftën e tyre kundër SPAK dhe SHBA, përfshirë dhe mbase një luftë civile për të mbrojtur interesat e tyre. Kjo mund të çojë në kaos dhe destabilizim të vendit.

Në ditët e sotme, situata nuk është aq e zymtë, por akoma ekziston një tension i madh politik në Shqipëri. SPAK është ngritur si organi i ri hetimor që ka detyrën për të hetuar dhe ndjekur korrupsionin dhe krimit të organizuar në vend.

Në këtë situatë, politikanët e shpallur nongrata mund të shikojnë se SPAK po ndjek një qëllim politik për të kërcënuar dhe ndikuar në zgjedhjet e ardhshme, dhe se SPAK po tenton të hiqet nga loja politika duke i përjashtuar këta politikanë nga skena politike.

Këto persona kanë reaguar me forcë kundër hetimit të tyre nga SPAK. Ata kanë bërë deklarata publike se kjo është një “akuzë e rreme” dhe se drejtesia po përdoret për qëllime politike.

Ish kryetarja e LSI, Monika Kryemadhi, në një nga deklaratat e saj, ka thënë se “Unë kallashin e marr për fëmijën tim vëlla. Mua po më preke fëmijën tim, të shkrij, të vras, të djeg, me plumb, me çfarë të duash, po më preke fëmijën tim, familjen time.”

Në këtë situatë, Partia Demokratike është e vetmja shpresë për të parandaluar një luftë civile. Ajo është e vetmja parti që ka bërë një deklaratë të qartë dhe të hapur për luftën kundër korrupsionit. Deputetët e PD kanë thënë se korrupsioni duhet të jetë prioritet kombëtar dhe janë të gatshëm për të bashkëpunuar me SPAK-un për të ndaluar korrupsionin. Ata kanë një plan të qartë dhe të detajuar për të ndërmarrë hapa efektivë për të luftuar korrupsionin.

Latest articles

Related articles