Simptomat e Infraktit të Zemrës. Ja çfarë janë shenjat e parë

Infrakti i zemrës është një gjendje shumë serioze shëndetësore, që mund të shkaktojë dëmtime të përhershme në zemër dhe në trup. Kuptimi i simptomave të kësaj gjendjeje është shumë i rëndësishëm për të siguruar ndërhyrjen në kohë dhe trajtimin e duhur. Në këtë shkrim do të flasim për simptomat kryesore të infraktit të zemrës dhe çfarë duhet bërë në rast se hasni në to.

Simptomat kryesore të infraktit të zemrës janë dhimbja në qafë, dhimbja në krahun e majtë, fryma e rënduar, ethe dhe ankthi. Në disa raste, mund të ndiejnë dhimbje në krahun e djathtë, në zorrë dhe në shpinë. Dhimbja në qafë është shpesh e dhimbshme dhe mund të ndjehet si një shtypje e fortë në qafë. Dhimbja në krahun e majtë shpesh ndodh në krahun e majtë të sipërm dhe mund të ndiejnë një ndjenjë të skuqjes ose të ngritjes së temperaturës. Fryma e rënduar dhe ethe janë simptoma të rëndësishme të infraktit të zemrës, sepse kjo do të thotë se trupi nuk po merr oksigjenin e duhur. Ankthi mund të shfaqet si një ndjenjë e pashpjegueshme të frikës dhe të stresit.

Nëse keni simptomat e lartpërmendura, duhet të bëni menjëherë disa hapa për të zgjidhur situatën. Në fillim, duhet të thirrni menjëherë një ambulancë ose të shkoni në spital në mënyrë që të kryhet diagnostikimi dhe trajtimi i duhur. Është shumë e rëndësishme të mos hezitoni të bëni këtë hap, sepse një ndërhyrje e vonuar mund të jetë shumë e rrezikshme për jetën tuaj.

Ndërkohë që pritni për ndihmë, duhet të relaksoheni dhe të mbani mend që mos të bëni asgjë që mund të dëmtojë më tej shëndetin tuaj. Për shembull, mos bëni aktivitete fizike të forta, nuk duhet të pini alkool ose duhan, dhe mos merrni asnjë ilaç pa konsultuar me mjekun. Nëse jeni të sëmurë, duhet të ndiqni këshillat dhe udhëzimet e mjekut tuaj.

Latest articles

Related articles