Me pistoletë ari 24 karat, arrestohet në aeroport vajza

Një grua amerikane është arrestuar në Sidnei pasi mbërriti në një fluturim nga Los Anxhelosi me pistoletë të veshur me ar 24 karat.

28-vjeçarja, e cila mbërriti në Sidnei të dielën, nuk kishte leje për të importuar ose poseduar armë zjarri në Australi, tha në një deklaratë Forca Kufitare Australiane.

Australia ka disa nga rregullat më të ashpra në botë për zotërimin e armëve dhe është e paligjshme që një person të importojë “qëllimisht” armë zjarri pa miratim paraprak. Dënimi maksimal për këtë vepër në Australi është 10 vjet burgim.

Gruaja, e cila nuk u identifikua në deklaratë, doli përpara një gjykate lokale të hënën dhe mori lirimin me kusht. Ndërkohë do të rishikohet viza e qëndrimit në Australi.

Australia shpesh konsiderohet si një shembull sesi kontrolli i armëve me veprim vendimtar mund të ketë sukses në reduktimin e vdekjeve nga armët e zjarrit.

Vendi zbatoi masa gjithëpërfshirëse të kontrollit të armëve pasi një sulmues i vetëm vrau 35 persona në Port Arthur, Tasmania, në prill 1996.

Pushkët e zjarrit dhe armët e gjahut u ndaluan, licencimi i pronarëve të armëve u forcua dhe armët e mbetura të zjarrit u regjistruan sipas standardeve uniforme kombëtare së bashku me një skemë shumë të suksesshme mbarëkombëtare të blerjes dhe amnistisë.

Dhuna me armë ka arritur nivele rekord në Shtetet e Bashkuara, i cili është i vetmi vend në botë ku numri i armëve të zjarrit për civilët është shumë i lartë. Në Australi, ka afërsisht vetëm 14 armë për çdo 100 njerëz, krahasuar me 120 për 100 në SHBA, sipas Small Arms Survey (SAS) me bazë në Zvicër.

SHBA gjithashtu ka më shumë vdekje nga dhuna me armë se çdo vend tjetër i zhvilluar për frymë. Shkalla në SHBA është tetë herë më e madhe se në Kanada, 22 herë më e lartë se në Bashkimin Evropian dhe 23 herë më e madhe se në Australi, sipas të dhënave të Institutit për Metrikën dhe Vlerësimin e Shëndetit (IHME) nga 2019.

Latest articles

Related articles