Gjendet i riu që publikoi dokumente të fshehta të inteligjencës amerikane

Udhëheqësi i një grupi të vogël bisedash lojërash në internet, ku një grumbull dokumentesh të fshehta të inteligjencës amerikane u zbuluan gjatë muajve të fundit, është një anëtar 21-vjeçar i krahut të inteligjencës të Gardës Kombëtare Ajrore të Massachusetts.

Lajmi u bë i ditur nga gazetat amerikane “The New York Times” dhe “Wall Street Journal”, duke cituar intervistat dhe dokumentet e shqyrtuara.

Jack Teixeira mbikëqyri një grup privat në internet të quajtur Thug Shaker Central, ku rreth 20 deri në 30 njerëz, kryesisht të rinj dhe adoleshentë, u mblodhën mbi një dashuri të përbashkët për armët, memet raciste në internet dhe video-lojërat.

Dy zyrtarë amerikanë konfirmuan se hetuesit duan të bisedojnë me Teixeira-n për rrjedhjen e dokumenteve qeveritare në grupin privat online.

Një zyrtar tha se Airman Teixeira mund të ketë informacione të rëndësishme për hetimin.

Hetuesit federalë kanë kërkuar prej ditësh personin që zbuloi dokumentet tepër sekrete në internet, por nuk e kanë identifikuar Airman Teixeira apo dikë tjetër si të dyshuar.

Duke filluar nga muajt e parë, një nga përdoruesit ngarkoi qindra faqe informimesh të inteligjencës në grupin e vogël të chat-it, duke ligjëruar anëtarët e tij, të cilët ishin lidhur gjatë izolimit të pandemisë, mbi rëndësinë e qëndrimit në krah të ngjarjeve botërore.

“The New York Times” foli me katër anëtarë të grupit të bisedës Thug Shaker Central, njëri prej të cilëve tha se e njihte personin që zbuloi për të paktën tre vjet, e kishte takuar personalisht dhe i ishte referuar si O.G.

Miqtë e përshkruan atë si më të vjetër se shumica e anëtarëve të grupit, të cilët ishin në adoleshencë, dhe udhëheqësin e padiskutueshëm.

Një nga miqtë tha se O.G. kishte akses në dokumentet e inteligjencës përmes punës së tij.

Ndërsa miqtë e lojërave nuk e identifikonin me emër udhëheqësin e grupit, një gjurmë e provave dixhitale të përpiluara nga The Times të çon te Airman Teixeira.

The Times ka qenë në gjendje të lidhë Airman Teixeira me anëtarë të tjerë të grupit Thug Shaker Central përmes profilit të tij të lojërave në internet dhe regjistrimeve të tjera.

Detajet e brendshme të shtëpisë së fëmijërisë së Airman Teixeira – të postuara në mediat sociale në fotografi familjare – gjithashtu përputhen me detajet në margjinat e disa prej fotografive të dokumenteve sekrete të zbuluara.

Latest articles

Related articles