Del në dritë tuneli nëntokësor 1500-vjeçar, misteret që fshihen pas tij

Një korridor nëntokësor 1500-vjeçar është gjetur në mbetjet e Kishës 500-vjeçare Polueuktos, e vendosur përballë ndërtesës së Bashkisë Metropolitane të Stambollit në Saraçhane. Kisha, e cila mori këtë emër për shkak se i ishte kushtuar Shën Polyeuktos, fillimisht u shkatërrua dhe më pas u plaçkit në shekullin e 11-të.

Sipas mediave turke, pjesë të çmuara dhe kolona të kishës janë kontrabanduar në Venecia. Gjatë ndërtimit të nënkalimit në vitet 1960, u zbuluan disa objekte historike që i përkisnin kishës dhe pas 5-6 vitesh punë gërmimi, kisha u braktis.

Gërmimet filluan më 8 qershor 2022 në parkun arkeologjik të Saraçhanes, ku ndodhet Kisha e Shën Polyeuktos, nga ekipet e Trashëgimisë IMM, të lidhura me Departamentin e Kulturës së Bashkisë Metropolitane të Stambollit (IMM). Në zonën ku janë kryer studimet është gjetur një kalim nëntokësor rreth 20 metra larg Qafës së Haşim İşçanit.

Gurët e ndërtimit të korridorit nëntokësor, i cili përmban mozaikë dhe inkorde guri, janë të formuar me mermer të përpunuar dhe të zbukuruar me relieve.

Kolonat dhe pjesa më e madhe e materialeve të tjera në hyrje të kishës së Shën Markut në Venecia janë objekte që ishin plaçkitur dhe marrë nga kisha gjatë Fushatës së IV Latine. Pjesët e mbijetuara të kësaj kishe janë sot në kishën e Shën Markut në sheshin me të njëjtin emër në Venecia.

Latest articles

Related articles