Kjo është sëmundja misterioze që “ngrin” papritur dhitë

Ju mund të keni hasur në rrjetet sociale video të ndryshme të dhive, të cilat papritmas ngrijnë dhe bien në tokë, pamje që për shumë njerëz janë të habitshme, por edhe për të qeshur.

Dhi që u bie fikët nuk është diçka që e shohim shpesh. Kjo racë interesante e dhive quhet dhi Tennessee ose dhi miotone. Shfaqja e kësaj specie vlerësohet se daton në vitet 1880. Edhe pse u rrit në vende të ndryshme në vitet 1980, me kalimin e kohës u bë një specie e rrallë me metodën e hibridizimit.

Por, përse ndodh kjo gjë?

Kjo kafshë ka një lloj sëmundjeje të quajtur myotonia congenita (miotonia trashëgimore). Kur një krijesë normale përballet me një situatë stresuese ose të rrezikshme, trupi dërgon një sinjal “lufto ose ik”. Si rezultat i këtij sinjali, muskujt janë të tensionuar dhe trupi është i fokusuar për të shpëtuar.

Megjithatë, situata është e ndryshme në dhitë miotonike. Kur këto dhi janë të frikësuar ose të stresuar, truri nuk mund të shpëtojë kur truri i sinjalizon trupit të vrapojë, në vend të kësaj ata përjetojnë një tendosje muskulore që zgjat nga 5 deri në 20 sekonda.

Muskujt vazhdojnë të tkurren në vend që të pushojnë. Kjo do të thotë, një gjendje e quajtur ngrirje ose të fikët ndodh për shkak të një komande të gabuar në tru.

E quajtur plotësisht kongjenit miotobial, kjo sëmundje prek një gjen të quajtur CLCN1. Ky gjen luan një rol jetësor në përkuljen dhe relaksimin e muskujve skeletorë, dhe ndërprerja në gjen ndikon në lëvizjet e tkurrjes ose relaksimit të trupit.

Latest articles

Related articles