Paralajmërimi i OBSH-së: Një në gjashtë njerëz në mbarë botën është infertil

Pavarësisht normave të larta, trajtimi i fertilitetit është i pamjaftueshëm dhe i shtrenjtë në të gjithë globin – duke shtyrë shumë prindër shpresëdhënës në një ‘kurth varfërie’
Një në gjashtë njerëz në mbarë botën janë të prekur nga infertiliteti, duke shtyrë miliona prindër shpresëdhënës në një “kurth të varfërisë mjekësore” pasi kostot e trajtimit janë kaq zhvatëse, ka paralajmëruar Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Në vlerësimet e para të agjencisë së OKB-së për prevalencën e infertilitetit në më shumë se një dekadë, studiuesit zbuluan se rreth 17.5 për qind e popullsisë globale përjeton infertilitet, me norma të ngjashme në të gjithë kontinentet.

“Raporti zbulon një të vërtetë të rëndësishme – infertiliteti nuk diskriminon”, tha Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtor i përgjithshëm në OBSH.

“Përqindja e madhe e njerëzve të prekur tregon nevojën për të zgjeruar aksesin në kujdesin e fertilitetit dhe për të siguruar që kjo çështje të mos anashkalohet më në hulumtimet dhe politikat shëndetësore, në mënyrë që mënyra të sigurta, efektive dhe të përballueshme për të arritur prindërimin të jenë të disponueshme për ata që e kërkojnë atë.” ai shtoi.

Në raport – i cili bazohet në më shumë se 130 studime midis viteve 1990 dhe 2021 – infertiliteti përkufizohet si një sëmundje e sistemit riprodhues të mashkullit ose femrës që parandalon një shtatzëni pas të paktën 12 muajsh seks të rregullt dhe të pambrojtur.

Ai zbuloi se normat ndryshojnë pak ndërkombëtarisht, me prevalencë gjatë gjithë jetës 17.8 për qind në vendet me të ardhura më të larta dhe 16.5 për qind në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

“Për miliona në mbarë botën, rruga drejt prindërimit mund të jetë e vështirë për t’u aksesuar, nëse jo e pamundur”, tha Dr Tedros, duke shtuar se shkaqet janë “të ndryshme dhe shpesh komplekse”.

Por ndërsa diagnoza dhe trajtimi mund të kërkohet në çdo rajon, shërbimet shpesh janë të pamjaftueshme ose tepër të shtrenjta. Në shumicën e vendeve, kujdesi ende financohet privatisht, që do të thotë se përpjekja për të pasur fëmijë mund të rezultojë në kosto shkatërruese financiare.

“Miliona njerëz përballen me kosto katastrofike të kujdesit shëndetësor pasi kërkojnë trajtim për infertilitetin, duke e bërë këtë një çështje të madhe të barazisë dhe, shumë shpesh, një kurth të varfërisë mjekësore për të prekurit,” tha Dr Pascale Allotey, drejtoreshë e shëndetit seksual dhe riprodhues dhe kërkimit në. OBSH.

“Politikat më të mira dhe financimi publik mund të përmirësojnë ndjeshëm aksesin në trajtim dhe të mbrojnë familjet më të varfra nga rënia në varfëri si rezultat.”

Latest articles

Related articles