Zyrtarët amerikanë e konfirmojnë: Balona kineze e spiunazhit që fluturoi nëpër SHBA, mblodhi informacione ushtarake

Balona kineze e spiunazhit që fluturoi nëpër SHBA ishte në gjendje të mblidhte inteligjencë nga disa vende të ndjeshme ushtarake amerikane, pavarësisht përpjekjeve të administratës së Biden për ta bllokuar atë që ta bënte këtë, sipas dy zyrtarëve aktualë të lartë amerikanë dhe një ish-zyrtari të lartë të administratës.

Kina ishte në gjendje të kontrollonte balonën në mënyrë që të mund të bënte kalime të shumëfishta mbi disa prej vendeve (nganjëherë formacionet me shifra tetë fluturuese) dhe të transmetonte informacionin e mbledhur në Pekin në kohë reale, thanë tre zyrtarët. Inteligjenca e mbledhur nga Kina ishte kryesisht nga sinjalet elektronike, të cilat mund të merren nga sistemet e armëve ose të përfshijnë komunikime nga personeli i bazës, në vend të imazheve, thanë zyrtarët.

Tre zyrtarët thanë se Kina mund të kishte mbledhur shumë më tepër inteligjencë nga faqet e ndjeshme, nëse jo për përpjekjet e administratës për të lëvizur rreth objektivave të mundshëm dhe për të errësuar aftësinë e balonës për të marrë sinjalet e tyre elektronike duke i ndaluar ata të transmetojnë ose lëshojnë sinjale.

Këshilli i Sigurisë Kombëtare i referoi NBC News Departamentit të Mbrojtjes për koment. Departamenti i Mbrojtjes i drejtoi NBC News komentet e zyrtarëve të lartë të bëra në shkurt se balona kishte “vlerë shtesë të kufizuar” për mbledhjen e inteligjencës nga qeveria kineze “mbi dhe mbi atë që [Kina] ka të ngjarë të mbledhë përmes gjërave si satelitët në orbitë të ulët të tokës. .”

Kina ka thënë vazhdimisht se balona ishte një aeroplan civil pa pilot që aksidentalisht doli nga kursi dhe se SHBA-ja reagoi tepër duke e rrëzuar atë. Zyrtarët nuk kanë thënë se cilës kompani, departament apo organizatë i përkiste balona, pavarësisht disa kërkesave për koment nga NBC News.

Pasi balona u rrëzua në shkurt, zyrtarët e administratës Biden thanë se ishte në gjendje të mblidhte sinjale të inteligjencës.

Baloni kishte një mekanizëm vetëshkatërrues që mund të aktivizohej nga distanca nga Kina, por zyrtarët thanë se nuk është e qartë nëse kjo nuk ndodhi për shkak se mekanizmi nuk funksionoi ose sepse Kina vendosi të mos e aktivizonte atë.

Latest articles

Related articles