Ditari i luftës: Marrëdhëniet e trazuara serbo-ukrainase

Një vit pas fillimit të luftës në Ukrainë, në Serbi ka ende një propagandë shumë të fortë pro Putinit dhe antiperëndimore, për shkak të së cilës disa qytetarë ende besojnë se agresioni rus në vendin fqinj është i justifikuar dhe legjitim.

Ukraina është një nga vendet e pakta evropiane që nuk e njohu pavarësinë e Kosovës. Një kohë të shkurtër pasi Kosova shpalli pavarësinë, atëherë Ukrainas Presidenti Viktor Jushçenko deklaroi se Ukraina nuk e njeh Kosovën dhe se ky qëndrim bazohet në interesat kombëtare të vendit dhe të drejtën ndërkombëtare.
Pas fillimit të luftës në Ukrainë në vitin 2022, çështja e njohjes së Kosovës nga ana e Ukrainë u përmend në disa raste. Deputeti ukrainas Oleksiy Goncharenko dorëzoi një projektligj në parlament për njohjen e pavarësisë së Kosovës dhe nisi një peticion të vendit që ta njohin Kosovën.

Ukraina ishte ndër vendet e para që dënoi bombardimet e NATO-s në RF të Jugosllavisë. Më 25 mars 1999, Ukraina dënoi bombardimet e NATO-s në RF të Jugosllavisë, përmes deklaratës së presidentit të atëhershëm të Ukrainës, Leonid Kuchma, Kryeministrin Valery Pustovyotenko. Rada Verkhovna (Parlamenti i Ukrainës) kërkoi, ndër të tjera, që të gjitha mjetet e ndikimit politik në NATO të përdoren menjëherë për t’i dhënë fund bombardimeve të RF të Jugosllavisë. Në qytetet e mëdha të Ukrainës u mbajtën protesta kundër NATO-s, e cila u dënua bbombardimet, dhe pati edhe protesta para ambasadës amerikane në Kiev.
Më 20 prill 1999, Presidenti i Ukrainës, Leonid Kuchma, paraqiti një propozim në Kombet e Bashkuara. zgjidhja për çështjen e Kosovës, në të cilën mbikërkon ndërprerjen e sulmeve ajrore, tërheqjen e forcave jugosllave nga Kosova, si dhe ndërprerjen e armiqësive.

Ukraina shpalli pavarësinë nga Bashkimi Sovjetik në vitin 1991. Në shkurt 2014, Rusia aneksoi Krimenë, një zonë ku shumica e popullsisë janë rusë. Në referendum, 97 për qind e pjesëmarrësve votuan për bashkimin e Krimesë me Rusinë. Një pjesë e madhe e komunitetit ndërkombëtar nuk i pranoi rezultatet e referendumit dhe në vitin 2014 BE vendosi sanksione kundër Rusisë.
Serbia ka votuar dy herë kundër rezolutave të OKB-së për Krimenë, duke shkaktuar zhgënjim tek zyrtarët ukrainas në Beograd. Kur Vladimir Putin njohu pavarësinë e territoreve të shkëputura ukrainase të Luhanskut dhe Donetskut në shkurt 2021, Serbia nuk e dënoi atë, gjë që e zhgënjeu ambasadorin ukrainas në atë kohë, i cili tha se priste që Serbia ta dënonte vendimin. Pas fillimit të agresionit rus kundër Ukrainës në 24 shkurt 2022, Vuçiç deklaroi se Serbia e mbështet plotësisht integritetin territorial të Ukrainës, por se nuk do të vendosë sanksione Rusisë.

Latest articles

Related articles