Ushtria e SHBA kryen operacionin e parë mbrojtës kibernetik në Shqipëri

Pas një sulmi të rëndësishëm kibernetik në Shqipëri në vitin 2022, një ekip operatorësh kibernetikë nga Forca Kombëtare e Misionit Kibernetik të SHBA-ve (CNMF) kryen operacionin e tyre të parë kibernetik mbrojtës ndonjëherë atje, duke u rikthyer së fundmi me një partneritet të forcuar me Shqipërinë dhe njohuri unike mbi aktivitetin keqdashës kibernetik”.

Kështu shkruan CNMF-ja e Komandës Kibernetike të SHBA-ve në faqen e saj zyrtare.

Autoritetet amerikane vendosën një ekip Hunt Forward në bashkëpunim me Shqipërinë për të kryer aktivitete të mbrojtjes së rrjetit së bashku me vendin partner për të identifikuar, monitoruar dhe analizuar taktikat, teknikat dhe procedurat e kundërshtarit (hakerëve).Operacionet Hunt Forward janë misione mbrojtëse që u lejojnë vendeve të kuptojnë më mirë kërcënimet e përbashkëta dhe të rrisin sigurinë e rrjeteve kritike nga të cilat varen SHBA-të, aleatët dhe partnerët.

“Ne presim rritjen e bashkëpunimit me AKSHI-n për të krijuar një ekosistem elastik dhe një zonë të gjelbër në infrastrukturat tona publike”, tha Dr. Igli Tafa, Drejtor i Përgjithshëm dhe Koordinator Kombëtar Kibernetik në Autoritetin Kombëtar për Çertifikimin Elektronik dhe Sigurinë Kibernetike (NAECCS) të Shqipërisë.

Ai është përgjegjës për mbikëqyrjen e ligjit dhe politikave për sigurinë kibernetike dhe shërbimet e besuara.

Në korrik 2022, aktorët kibernetikë iranianë filluan një sulm kibernetik kundër qeverisë shqiptare.

Sipas Agjencisë Amerikane për Sigurinë Kibernetike dhe Sigurinë e Infrastrukturës (CISA), të njëjtët aktorë iranianë përdorën taktika, teknika dhe procedura të ngjashme në një valë tjetër sulmesh kibernetike kundër qeverisë së Shqipërisë në shtator 2022.

Pas sulmeve kibernetike, SHBA-të dënuan ashpër sulmin kibernetik të Iranit kundër aleatit të saj në NATO dhe rikonfirmoi mbështetjen e saj për përpjekjet e Shqipërisë për të forcuar sigurinë e saj kibernetike.

“Shtetet e Bashkuara janë të përkushtuara për të punuar me Shqipërinë për të siguruar të ardhmen e saj dixhitale dhe për të siguruar që lidhja është një forcë për inovacion, produktivitet dhe fuqizim”, tha Nathaniel Fick, Ambasador i SHBA-ve në Large për Hapësirën Kibernetike dhe Politikën Dixhitale. “Ne do të vazhdojmë të mbështesim përpjekjet e sanimit të aleatit tonë të NATO-s, Shqipërisë dhe të ftojmë partnerët që të bashkohen me ne së bashku me aleatët tanë të NATO-s për ta mbajtur Iranin përgjegjës për sulmet e tij shkatërruese kibernetike kundër Shqipërisë në korrik dhe shtator 2022″.

Gjatë vendosjes tre-mujore, operatorët kibernetikë të CNMF-së punuan ngushtë me partnerët kibernetikë shqiptarë, duke kërkuar për aktivitete keqdashëse kibernetike dhe duke identifikuar dobësitë në rrjetet e zgjedhjes së Shqipërisë.

“Bashkëpunimi me Komandën Kibernetike të SHBA-ve ishte shumë efektiv dhe na bëri të ndihemi të sigurt duke siguruar se kemi ndjekur të gjithë hapat e duhur për t’iu përgjigjur këtyre sulmeve të sofistikuara”, tha Mirlinda Karçanaj, Drejtore e Përgjithshme e Agjencisë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit (AKSHI). “Shpresojmë që ky bashkëpunim të vazhdojë edhe në të ardhmen në mënyrë që të shkëmbejmë më tej përvojat dhe të rrisim kapacitetet tona në një nivel tjetër”.

Operatorët kibernetikë të SHBA-ve i dhanë Qeverisë shqiptare gjetje teknike nga gjuetia e tyre e rrjetit, duke i mundësuar partnerit të ndërmarrë hapa drejt forcimit të mbrojtjes së rrjetit të tyre.

Këto njohuri janë provuar të paçmueshme për mbrojtjen e Shteteve të Bashkuara nga agresioni i jashtëm dhe sjellja keqdashëse kibernetike në hapësirën kibernetike.

Operacionet Hunt Forward kryhen në bashkëpunim me kombin partner dhe me operatorë kibernetikë civilë elitë ushtarakë dhe federalë nga CYBERCOM.

Gjatë operacionit, operatorët amerikanë ulen krah për krah me homologët e vendit pritës, duke gjuajtur vetëm në ato rrjete që partneri ka identifikuar dhe ka ofruar akses.

Latest articles

Related articles