Xi Jinping merr mandatin e 3, si president historik i Kinës

Udhëheqësi i Kinës Xi Jinping ka siguruar një mandat të tretë historik si president. Ai pason një konsolidim të pushtetit që e ka bërë Xi, 69 vjeç, liderin më dominues të Kinës ndër breza.

Në sistemin kinez të qeverisjes, funksionet e presidentit janë kryesisht ceremoniale. Por fuqia e zotit Xi vjen nga fakti se ai ishte Sekretar i Përgjithshëm i Partisë Komuniste dhe Kryetar i Komisionit Qendror Ushtarak (CMC).

Atij iu dorëzuan të dy postet në një kongres partie tetorin e kaluar, ndërsa Parlamenti i Kinës i ka besuar mandatin e tretë.

Emërimi i një kryeministri të ri dhe ministrave të ndryshëm në ditët në vijim konsiderohet më i rëndësishëm. Të emëruarit e rinj pritet të jenë kryesisht besnikë të Xi Jinping. Kjo përfshin Li Qiang, i cili pritet të shërbejë si numri dy i zotit Xi.

I cilësuar tashmë si presidenti historik i Kinës për shkak se ka marrë një mandat të tretë, Xi ka forcuar sundimin e tij ndërsa vendi rihapet nga politika zero-Covid që ka nxitur protesta anti-qeveritare. Vendi po përballet gjithashtu me një rënie të nivelit të lindjeve që kërcënon motorin e tij të rritjes ekonomike.

Latest articles

Related articles