Stresi qetësues: kur relaksimi ju shkakton stres

A keni marrë ndonjëherë pushimin e pasdites dhe më pas jeni ndjerë edhe më i stresuar se sa ishit atë mëngjes? Ky fenomen e ka një emër.

Mbaron një ditë e gjatë në punë, hipën në urban, është plot, shkon në shtëpi, nis me detyrimet; pastaj bie nata dhe dëshironi të shikoni diçka dhe të relaksoheni, por në momentin që trupi juaj prek divanin, të gjitha mendimet negative të ditës ju dalin në kokë dhe ndiheni edhe më të dërrmuar. Tingëllon e njohur? Mund të flasim për qetësimin e stresit ose relaksimin e stresit.

Kjo fjalë e krijuar rishtazi i referohet ankthit të shkaktuar nga përpjekjet për t’u çlodhur. Edhe pse duket kontradiktore, 30-50% e njerëzve që përpiqen të stërviten në teknikat e relaksimit vuajnë më shumë nga simptomat e stresit dhe relaksimit, gjë që nuk është një fenomen i pazakontë. Disa pacientë kanë raportuar gjithashtu se kanë simptoma fizike, të tilla si palpitacione dhe djersitje.

Kjo jetë së cilës i nënshtrohemi të gjithë, agresive dhe marramendëse, kushtëzon ritmet natyrale të trupit. Siç mund ta imagjinoni (dhe ndoshta përjetoni), të shkosh nga 100 në 0 nuk është e lehtë në mes të kësaj vorbulle, kështu që këtu mund të kuptoni pak më mirë se çfarë konsiston në qetësimin e stresit dhe çfarë të bëni për ta shmangur atë.

Mohimi dhe stresi | Mohimi i stresit është një nga rrugët më të zakonshme të shpëtimit, por një nga më pak efektivet. Edhe pse në periudha të shkurtra ndihmon për të rregulluar dhe rregulluar emocionet në mënyrë natyrale (si në vdekjen e një personi të dashur), përdorimi i tij në baza të përsëritura është shumë i dëmshëm.

Ndonjëherë ky mohim zbatohet për vetë stresin e vazhdueshëm. Nuk është një pohim vullnetar, por një mënyrë e pavetëdijshme për të ikur përpara. Ekziston një ndjenjë se mënyra më e mirë për t’i dhënë fund stresit është të përfundoni të gjitha detyrat që e shkaktojnë atë, por këto detyra nuk mbarojnë kurrë, kështu që ju bini në një rreth vicioz.

Aktivizimi fiziologjik | Siç mund ta keni dëgjuar, stresi është një përgjigje e natyrshme ndaj një situate të rrezikshme. Trupi aktivizohet falë sistemit simpatik për t’iu përgjigjur dhe kthehet në homeostazën e tij falë parasimpatikit. Megjithatë, kur stresi vazhdon me kalimin e kohës, aktivizimi fiziologjik shkakton edhe probleme shëndetësore.

Prandaj, trupi nuk pushon automatikisht kur shfaqet një interval kohor i lirë. Kur norma është djersitja për të përfunduar të gjitha detyrat e ditës, trupi e kupton se ky moment relaksi është një detyrë tjetër: “Duhet të pushoj, kam shumë punë nesër”, “nëse ndaloj tani, nesër do të duhet të bëj dy herë më shumë”.

Vetë-pyetja | Ankthi dhe stresi presin pranë të gjithë atyre që kërkojnë më shumë se sa mund të japin. Njerëzit që punojnë të sëmurë, që kontrollojnë emailet me pushime, që dalin me partnerin pavarësisht se e zë gjumi, janë viktima të vetvetes për shkak të një ideje të pavetëdijshme: “Duhet të jap më të mirën”.

Për këtë arsye, kur kupton se edhe momentet e relaksimit janë të nevojshme për jetën, ato përfundojnë duke u bërë një detyrim shtesë. Kështu, mendja dhe trupi vazhdojnë të luftojnë për të arritur “qëllimin” e relaksimit dhe shfaqet relaksimi i stresit.

Presioni social dhe stresi | Të gjithë e dimë se presioni social është kontradiktor. Ne jemi të nxitur të kujdesemi për shëndetin tonë pa pushuar së prodhuari më të mirën tonë, për të qenë më të lumturit, më të bukurit dhe më të ngarkuarit. Gjithashtu e dimë se përmbushja e të gjitha këtyre angazhimeve është e pamundur, jo vetëm për shkak të kontradiktës së qenësishme që ajo sjell, por edhe sepse është materialisht e pamundur të punosh 12 orë, të shkosh në palestër, të kujdesesh për fëmijët, të bëhesh vullnetar dhe të sigurohesh se shtëpia jonë nuk duket si shpellë. Të paktën, jo pa shpërthyer.

Këto kërkesa mund ta kthejnë kohën e lirë në një detyrë më shumë për t’u përmbushur. Nëse nuk keni një moment për veten tuaj, kjo ndodh për shkak se jeni punëtor. Pra, duhet të gjeni pak kohë për t’u çlodhur dhe të përpiqeni të balanconi jetën tuaj.

Mendimi i të tjerëve, ndonëse nuk na ndikon me vetëdije, mund ta bëjë mjedisin të ndihet shtypës.

Çfarë duhet të bëj nëse mendoj se vuaj nga stresi?

Kur edhe relaksimi ju shkakton stres, është koha të shkoni te psikologu. Këtu do të bëni vërtet një pushim për të eksploruar shkaqet dhe për të marrë burime për të luftuar stresin. Zgjidhjet mund të variojnë nga ndryshimi i vendeve të punës deri te zhvillimi i një rutine të vetë-kujdesit deri tek trajnimi në teknikat e relaksimit ose trajtimi mjekësor.

Me pak fjalë, ne e dimë se shqetësimi për të hequr qafe stresin mund të bëhet një arsye shtesë për ankth. Për ta menaxhuar, në mes të furisë që na imponojnë, duhet të ndërgjegjësohemi plotësisht për veten, por edhe t’i besojmë të tjerëve.

Latest articles

Related articles