Ja pse shfaqen thinjat në flokë

Shfaqja e flokëve gri është një fenomen i zakonshëm natyror që shfaqet në mosha të caktuara, më shpesh pas të tridhjetave. Flokët e thinjura lidhen kryesisht me plakjen, por humbja e pigmentit në flokë nuk lidhet ekskluzivisht me moshën.

Flokët e thinjura mund të shfaqen në të njëzetat, madje edhe më herët tek disa njerëz, siç deklaroi Dr. Kirtley Parker Jones. Disa sëmundje autoimune mund të shkaktojnë edhe thinja të parakohshme. Stresi, gjenetika, konsumimi i alkoolit apo tymi i duhanit gjithashtu luajnë një rol të madh në këtë proces.

Kjo pamje varet kryesisht nga gjenet tuaja. Hulumtimet tregojnë se sapo të mbushni 30 vjeç, shanset për të pasur flokët e parë gri rriten me 10 deri në 20 për qind çdo 10 vjet. Por plakja nuk është arsyeja e vetme!

“Kimikatet që mund të gjenden në bojërat e flokëve apo produktet për drejtimin e flokëve mund të dëmtojnë fibrën e flokëve dhe në këtë mënyrë të rrisin mundësinë e thinjave”, thotë Neelam Vashi, eksperte e flokëve.

Sipas ekspertëve, stresi oksidativ mund të jetë edhe shkaku i plakjes së parakohshme të flokëve, mungesës së lëndëve ushqyese, proceseve inflamatore dhe medikamenteve të caktuara. Pavarësisht racës dhe gjinisë, rreth 23 për qind e njerëzve do të kenë flokë të thinjura kur të mbushin 50 vjeç. Gjithashtu stresi luan një rol të madh në të!

Një studim tregoi se te subjektet që vunë re shfaqjen e trishtimit gjatë situatave stresuese të jetës, ky proces bëri që të thinjeshin flokët.

Prandaj, parandalimi përfshin shmangien e situatave stresuese dhe një dietë të ekuilibruar. Nëse doni të bëni gjithçka që mundeni, ndaloni së pari duhanin, nëse jeni duhanpirës, ​​sepse dihet se tymi i duhanit përshpejton plakjen. Zgjidhni proteina, zink, hekur dhe vitaminë B12 nga ushqimet nëse doni të ndaloni dhe ngadalësoni plakjen e flokëve. Gjithashtu, reduktoni marrjen e alkoolit dhe mbrojini flokët nga dielli, këshillojnë ekspertët.

Latest articles

Related articles