Iraku ndalon alkoolin, politikanët e krishterë: Kjo nuk është demokraci

IRAK- Politikanët e krishterë në Irak po përpiqen të rrëzojnë legjislacionin që ndalon importin dhe shitjen e alkoolit. Zyrtarët e doganës u dhanë urdhër të shtunën për të zbatuar ndalimin. Ai u bë ligj muajin e kaluar pavarësisht kundërshtimit. Grupi, i cili ka pesë ulëse në parlamentin e Irakut, ngriti një padi duke thënë se ishte jodemokratike.

Konsumimi publik i alkoolit është i neveritshëm në Irak, një vend me mbizotërim mysliman, por ai mund të blihet në dyqanet e pijeve ose baret e licencuara. Ligji, i miratuar fillimisht nga parlamenti në vitin 2016, vendos një gjobë deri në 25 milionë dinarë irakianë (14,256 £). Ai ndalon shitjen, importin ose prodhimin e alkoolit dhe u zyrtarizua vetëm muajin e kaluar, shtatë vjet që kur u miratua.

Mbetet e paqartë se sa rreptësisht mund të zbatohet ligji dhe nëse Gjykata e Lartë Federale e vendit do ta rrëzojë atë. Në apelin e tyre në gjykatë, anëtarët e Lëvizjes Babilon këmbëngulin se legjislacioni ishte jokushtetues sepse ai injoron të drejtat e pakicave dhe kufizon lirinë. Ai bie gjithashtu në kundërshtim me një dekret të qeverisë, të miratuar më pak se një javë përpara se gazeta të botohej më 20 shkurt, duke vendosur tarifën në 200% për të gjitha pijet alkoolike të importuara për katër vitet e ardhshme.

Sarmad Abbas, një agjent pronash me bazë në kryeqytetin e Irakut, Bagdad tha se ndalimi thjesht do të shtynte shitjet e alkoolit në tregun e zi. Ai pranoi se ligjet islame e ndalojnë konsumimin e alkoolit.

“Por këto janë liri personale që nuk mund t’i ndaloni qytetarët t’i praktikojnë,” tha ai.

Sipas raporteve të asaj kohe, projektligji fillimisht u propozua nga Mahmoud al-Hassan, në atë kohë një gjykatës dhe ligjvënës për Koalicionin e Shtetit të Ligjit të Irakut. Ai tha se ishte në përputhje me nenin 2 të kushtetutës së Irakut të vitit 2005, i cili ndalon çdo legjislacion që shkon kundër Islamit.

Latest articles

Related articles