Anëtarë të një bande, mijëra të burgosur në El Salvador

Grupi i parë i 2,000 anëtarëve të dyshuar të bandës në El Salvador janë zhvendosur në një burg të ri të ri, qendra kryesore e luftës së vetë-deklaruar të Presidentit Nayib Bukele për krimin.

Dhjetëra mijëra gangsterë të dyshuar janë rrumbullakosur në vend nën një gjendje të jashtëzakonshme pas një goditjeje në vrasje dhe krim tjetër të dhunshëm. Burgu përfundimisht do të mbajë më shumë se 40,000 njerëz.

Të burgosurit kanë mbetur të ulur në dysheme me duar pas kokat e tyre të rruara, të grumbulluara ngushtë së bashku, përpara se të merren në qelizat e tyre. Presidenti Bukele tha në Twitter se 2,000 njerëzit e parë u transferuan “në agim, në një operacion të vetëm” në Qendrën për Shkrimin e Terrorizmit, për të cilin ai thotë se është burgu më i madh në Amerikë.

“Kjo do të jetë shtëpia e tyre e re, ku ata do të jetojnë për dekada, të gjithë të përzier, të paaftë për të bërë ndonjë dëm të mëtejshëm të popullatës.” MEGA-burgu, në Tecoluca, 74 kilometra (46 milje) në juglindje të kryeqytetit San Salvador, përfshin tetë ndërtesa. Secila ka 32 qeliza prej rreth 100 metra katrorë (1,075 metra katrorë) për të mbajtur “më shumë se 100” të burgosur, thotë qeveria.

Qelitë kanë vetëm dy lavaman dhe dy tualete secila. Presidenti Bukele shpalli një “luftë kundër bandave” marsin e kaluar, duke kaluar masa urgjente të cilat janë zgjatur disa herë.

Fuqitë e urgjencës kanë qenë të diskutueshme pasi ato kufizojnë disa të drejta kushtetuese, të tilla si lejimi i forcave të sigurisë të arrestojnë të dyshuarit pa urdhër. Më shumë se 64,000 të dyshuar janë arrestuar në makinën kundër krimit.

Autoritetet kanë thënë që bandat kriminale si MS-13 dhe numri i barrio-18 dhjetëra mijëra dhe janë përgjegjës për vetëvrasjet, zhvatjen dhe trafikimin e drogës. Qëllimi i arrestimeve masive është që bandat të “zhduken krejt”, thotë qeveria. Organizatat e të drejtave të njeriut kanë argumentuar se njerëzit e pafajshëm janë kapur në politikë, dhe disa prej atyre që janë mbajtur kanë raportuar se i nënshtrohen “trajtimit mizor, çnjerëzor ose degradues”, Por shtytja anti-bandë e Bukele mbetet e njohur me Salvadorans.

Latest articles

Related articles