Kush është Lulzim Basha dhe pse kundër tij është e gjithë politika e vjetër

Nga Skënder Sadri KAPITI

Veprimtaria e suksesshme politike u Bashës filloi në rininë e tij ,kur ai ishte koordinator i KOP, dhe pergjegjësi kryesor për hartimin e 17 projekteve të cilat shqiptarët i votuan dhe vota popullore e solli në pushtet Partinë Demokratike në vitin 2005. Pas fitores së PD-së në vitin 2005 Lulzim Basha u emerua Ministër i Punëve Publike, Transportit dhe Telekomunikacionit, i cili si drejtues i këtij dikasteri, Basha ka meritën e madhe se filloi ndërtimi i veprës më të madhe infrastruktore kombëtare atë të “Rrugës së Kombit”, që bëri të mundur “bashkimin” infrastukturor-rrugor Shqipëri-Kosovë.

Dihen publikisht, mediatikisht e deri edhe në Parlamentin shqiptar kundërshtimet e rrepta te socialisteve dhe Rames kundër kësaj vepre madhore kombëtare, aq sa me ardhjen në pushtet te qeverisë socialiste kësaj rruge qeveria Rama i vendosi traun ndarës, atë që njihet si trau-gjobë për kosovaret që vijnë në Shqipëri. Dhe ishte po Basha ai që deklaroi në fushatën e vitit 2021 se në rast fitoreje të PD-së , vendimi i parë i tij si kryeministër do të ishte heqja e traut ndarës Shqipëri- Kosovë.

Në vitin 2007 Basha emërohet Ministër i Punëve të Jashtme deri në shtator 2009. Gjatë kësaj periudhe Basha ka meritën dhe kotributin e madh në drejtim të këtij dikasteri , sepse ai me zotesinë intelektuale dhe të një diplomati të shquar , ai parapregatiti terrenin dhe plotësimin e të gjitha kritereve që cuan në antaresimin e Shqipërisë në NATO.

Pas zgjedhjeve të vitit 2009 në të cilat Lulzim Basha u zgjodh deputet i Elbasanit, ai u emërua si Ministër i Brendshëm. Si Ministër i Brendshëm, ai punoi me perkushtim te jashtëzakonshëm por plotësimin e të gjitha kushteve për liberalizimin e vizave për qytetarët shqiptarë dhe modernizimin e infrastrukturës, modernizimin e vendkalimeve kufitare të Shqipërisë dhe sistemit të policisë së emigracionit, lëshimin i pasaportave biometrike të sigurisë së lartë dhe një luftë më të ashpër kundër veprimtarisë kriminale dhe pasurive kriminale.

Këto hapa u përshëndetën nga organizmat ndërkombëtarë sidomos nga EUROPOL dhe organet e tjera të zbatimit të ligjit dhe çuan në vendimin e Bashkimit Europian më 8 Nëntor 2010 për heqjen e vizave.

Pra si ministër i Shqipërisë , mund të thuhet sakt se Basha është ministri më i suksesshëm në historinë e pluralizmit shqiptar.

Në vitin 2011, Basha kandidoi për postin e kryetarit të Bashkisë së Tiranës si kandidat i Partisë Demokratike, duke sfiduar Edi Ramën, kryetarin e atëhershëm të Bashkisë dhe Kryetar i Partisë Socialiste të Shqipërisë.Si kryetar i Bashkisë së Tiranës Basha ka meritën se nën drejtimi e tij Tirana u pajis për herë të parë në historinë pas-komuniste me një Plan të Përgjithshëm Urbanistik, duke i dhënë fund përfundimisht, kaosit të ndërtimeve në Tiranë.

Kryesisht për këto merita Basha u zgjodh kryetar PD-së në vitin 2013 , pas asaj humbje të madhe që pësoi PD. Kjo humbje erdhi pas atij dështimi të qeverisjes Berisha me LSI -istin Ilir Meta, të kësaj aleance amorale, shkaktare e humbjes se thellë të PD-së në vitin 2013 e në vazhdimësi, dhe që pas asaj aleance bashkëkeqqeverisjeje Berisha-Meta, PD ra dhe u përca, ndërsa Ilir Meta u fuqizua dhe u bë faktor e aktor politik në kurriz të Partisë Demokratike. Meta tradhtoi PD-në dhe në vitin 2013 ra në prehrin e rilindjes socialiste dhe në aleancë me Edi Ramën fituan kundër PD-së në vitin 2013, dhe po sot e tani përsëri Meta -Berisha janë grupuar së bashku kundër Bashës dhe PD – institucionale.

Gjatë kohës së Bashës si kryetar i PD-së, Basha ka meritën e jashtëzakonshme për emancipimin e PD-së, për rinovimin e demokratizimin e saj. Basha paraqiti e parashtroi edhe vizionin e tij për ndarjen e Shqipërisë nga tranzicioni dhe nga e shkuara, paraqiti vizonin për shtetin ligjor , për Veting-un politik , për dekriminalizimin dhe dekomunistifikimin e politikës e të shoqërisë shqiptare.

Kundër Bashës dhe nën rrogoz ka komplotuar vazhdimisht e gjithë elita e vjetër politike e PD-së në aleancë me Metën dhe Ramën sepse ata e paskan ditur se Basha është alternativa që do sillte ndryshimin, dhe se Basha si politikani shqiptar më proamerikan është partner besnik i SHBA dhe ai ka mbështetjen prej tyre për të bërë reformat jetike aq të nevojshme për Shqipërinë.

Politika e vjetrër, e gjitha e shikonin Bashën si kërcënim dhe prandaj në aleance të fshehte kanë komplotuar kundër Bashës që ai të mos behej kryeminister , gjë që kjo u vertetua në zgjedhjet parlamentare të vitit 2021 dhe ato të pjesashme vendore 2022 si dhe pas daljes së skandalit ku Kryeministri Rama kishte korruptuar dhe ishfunksionarin e FBI-së kunder Bashës. Komplotistët komplotuan gjithmonë kundër reformatorit dhe pramerikanit Basha me qëllim për ta përjashtuar atë politikisht si kryetar të PD-së, se kështu ata donin të ruanin status quonë dhe të mbronin korrupsionin e të siguronin e ruanin privelegjet politike të tyre përgjithmonë.

Latest articles

Related articles