Sonte në qiell shfaqet kometa e gjelbër që për herë të fundit iu afrua Tokës para..

Një kometë e gjelbër e zbuluar së fundmi do të afrohet pranë Tokës për herë të parë në 50 mijë vjet. Për herë të fundit ishte e dukshme në qiellin e natës gjatë Epokës së Gurit.

E zbuluar më 2 mars 2022, nga astronomët duke përdorur kamerën e vëzhgimit me fushë të gjerë të objektit kalimtar Zëicky në Observatorin Palomar në San Diego County, Kaliforni, kometa bëri afrimin e saj më të afërt me diellin më 12 janar, sipas NASA-s.

E quajtur C/2022 E3 (ZTF), kometa ka një orbitë rreth diellit që kalon përmes kufijve të jashtëm të sistemit diellor, kjo është arsyeja pse është marrë një rrugë kaq e gjatë – dhe një kohë e gjatë – për t’u lëkundur përsëri pranë Tokës, sipas Shoqërisë Planetare, shkruan CNN.

Objekti qiellor i akullt do të bëjë kalimin e tij më të afërt pranë Tokës midis 1 dhe 2 shkurtit, rreth 42 milionë kilometra deri në 44 milionë kilometra larg, sipas EarthSky.

Edhe gjatë afrimit të saj më të afërt, kometa do të jetë akoma më shumë se 100 herë distanca e Hënës larg Tokës.

Ndërsa kometa i afrohet Tokës, vëzhguesit do të jenë në gjendje ta dallojnë atë si një njollë të zbehtë të gjelbër pranë yllit të ndritshëm Polaris, i quajtur gjithashtu Ylli i Veriut. Kometat reflektojnë ngjyra të ndryshme të dritës për shkak të pozicioneve të tyre aktuale në orbitë dhe përbërjeve kimike.

Latest articles

Related articles