Ditari i Kinës 23: Operacioni deninformimi për luftën në Ukrainë, protestat në Hong Kong dhe Taivan

Gjigandi amerikan i teknologjisë Google ka zbuluar një rrjet propagandistik pro-kinez që synon të ndikojë në debatin për tema të tilla si lufta në Ukrainë, Hong Kong dhe Tajvan. Lajmi u njoftua nga Grupi i Analizës së Kërcënimeve (TAG), një ekip i brendshëm i Google që monitoron dhe reagon ndaj veprimeve të aktorëve keqdashës të përfshirë në veprimet e operacioneve të informacionit. Rrjeti që i nënshtrohet masave të kontrollit të Tag quhet “Dragonbridge”, i njohur gjithashtu si “Dragon Spamouflage”. Një rrjet i përhapjes së spamit të lidhur me Kinën, i pranishëm në platforma të shumta, duke përfshirë Twitter dhe Meta (facebook).
Faqja e Tag thekson se pjesa më e madhe e aktivitetit të Dragonbridge përbëhet nga përmbajtje me cilësi të ulët që nuk ka mesazhe politike. Megjithatë, një pjesë e llogarive të Dragonbridge publikojnë gjithashtu lajme aktuale duke adoptuar narrativa pro-Kinë dhe mesazhe kritike për Shtetet e Bashkuara. Përmbajtja u drejtohet kryesisht folësve kinezë, por disa janë në anglisht ose gjuhë të tjera.
Kompania ndërmori veprime për më shumë se 50,000 raste të aktivitetit të Dragonbridge në Youtube, Blogger dhe AdSense, duke mbyllur më shumë se 100,000 llogari. Pavarësisht nga madhësia dhe prodhimi i përmbajtjes, Dragonbridge praktikisht nuk mori asnjë angazhim organik nga shikuesit e vërtetë: Në vitin 2022, shumica e kanaleve kishin zero abonentë kur Google i mbylli, dhe mbi 80% e videove kishin më pak se njëqind shikime. Angazhimi në blog ishte gjithashtu i ulët, me gati 95% që morën shikime në dhjetëra për bloget që u mbyllën në dhjetor.
Në rastet e rralla kur përmbajtja ka marrë njëfarë angazhimi, është pothuajse gjithmonë përmbajtje joautentike, d.m.th. vjen nga llogari të tjera të Dragonbridge që komentojnë njëra-tjetrën. E njëjta gjë vlen edhe për numrat e arritur nga blogerët.
Pjesa e vogël e kanaleve të Dragonbridge që promovojnë mesazhe pro-kineze përfshin mesazhe që lavdërojnë përgjigjen e qeverisë ndaj pandemisë, kritikojnë protestat pro-demokracisë në Hong Kong dhe mbështetje të vendosur për bashkimin me Tajvanin, nëse është e nevojshme me armë. Ndër të tjera, theksi në çështjen tajvaneze është intensifikuar pas vizitës së Nancy Pelosit në Taipei në gusht.
Në vjeshtë, ligji i nënshkruar nga presidenti Joe Biden për të synuar sektorin e gjysmëpërçuesve kinezë kishte ndezuar rrjetin e spam-it. Dragonbridge ka publikuar përmbajtje në të cilat masa është cilësuar si “e padrejtë” dhe “anti-konkurruese”. Kishte gjithashtu video në të cilat Shtetet e Bashkuara sulmoheshin për mbështetje ushtarake ndaj Ukrainës dhe akuzoheshin për nxitje të protestave në Kinë kundër kufizimeve anti-Covid.
Me pak fjalë, lufta e platformave të teknologjisë amerikane për të kundërshtuar dezinformimin kinez vazhdon. Nga ana e saj, Republika Popullore po heton terrenin për të kuptuar se si të menaxhojë fushatat e ardhshme ndoshta më të rafinuara të informacionit.

Latest articles

Related articles