BE—MIRATON FUTJEN E INSEKTEVE NE MIELL DHE PRODUKTET USHQIMORE

Rregullorja e BE e cila lehtësoi futjen e ushqimeve inovative si insektet e ngrënshme në tregun e BE-së, duke ruajtur një nivel të lartë të sigurisë ushqimore është aktivizuarnë 2018.

🦗Në qershor 2021, krimbi i verdhë i miellit – larvat e brumbullit Tenebrio molitor – u bë insekti i parë që u miratua si ushqim i ri në BE . Një tjetër autorizim për karkalecat migratore pra karkalecin e tokes qe njohim ne ( Locusta migratoria ) si ushqim i ri u lëshua në nëntor 2021 .

Por vetem disa dite me pare Janar 2023 :

🦗Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA), i cili ka shume vite qe studion futjen e insekteve ne ushqime ..

🦗e miratoi futjen imsektit Acheta Domesticus dhe pluhurin e tij ne

🦗miell..biskota..buke..grisini..salca..buke te paketuar e cdo ushqim te perbere me mielli..ushqimet me bazë miell misri, llojjet e birrës, produktet me bazë çokollate etj .

🦗EFSA miratoi gjithashtu procesin e prodhimit të pluhurit , i cili përfshin një periudhë agjërimi 24-orëshe për insektet para se të ngrihen, lahen, përpunohen termikisht, të nxirret vaji i tyre dhe, së fundi, të shndërrohet në pluhur të tharë e te perdoren ne miell

🦗Po me tutje Komisioni i BE-së miratoi gjithashtu futjen e formave të ngrira, paste, të thara dhe pluhur të larvave Alphitobius diaperinus , në tregun e .ushqimit

🦗Pluhuri i larvave të krimbit të miellit do të përdoret gjithashtu si një shtesë ushqimore dhe ne suplemente dietike

🦗Dy insekte te tjera do i bashkohen kesaj liste përfshirë krimbin e tharë të miellit Tenebrio Molitor dhe pluhurin e tharë të karkalecit migrator.

🦗Përveç miratimeve të tilla, tetë aplikime të tjera për ushqimet e insekteve janë paraqitur në Bashkimin Evropian dhe janë aktualisht në vlerësim per tu miratuar

🐜Llojet e mëposhtme të insekteve janë dorëzuar tashmë BE si :
kriketa shtëpiake tropikale (me shirita) ( Gryllodes sigillatus ), krimba më i vogël i miellit (Alphitobius diaperinus ), miza e zezë ( Hermetia illucens) per tu miratuar

🐜Mendohet qe rreth 2000 insekte te futen gradualisht ne ushqimin dhe dieten e perditeshme duke u miratuar pasi te kalojne provat dhe te miratohen nga Autoriteti Europian I Sigurise Ushqimore

🦟Ky autoritet shprehet se ka ardhur koha qe insektet duhet te zene me shume vend ne produktet ushqimore sepse ato kane shume proteina dhe lende ushqyese dhe jane testuar se do sjellin shendet te mire ne popullate dhe mund te ndryshojne produktet nga niveli larte karboidrateve qe kane sot ne nje nivel te larte te proteinave per konsum duke i ulur karboidratet..

🦗Mbetet per tu pare ne cfare produktesh do futen insektet por nuk do shpetojne

embelsirat,cokollatat,mielli,pica,buka,makaronat,salcat,biskotat etj …nuk do shpetojne ndaj nga Suedia
Ju pershendes me kete info..🐜🦗🦟📌

Altin Joka Nutricionist

Latest articles

Related articles