Mbreti ZOG I, kontribut të pazëvendësueshëm për mbrotjen e hebrejve!

Nga Shpëtim Axhami, PLL

Sot, më 27 janar, Dita Ndërkombëtare e Përkujtimit të Viktimave të Holokaustit, ku bota kujton krimet naziste ndaj hebrejve.

Ne, në këtë ditë memorie, ndihemi
krenarë, sepse përballë krimeve të asaj kohe, ne kujtojmë ndërkohë kushtet e krijuara në mbrotje e pëkujdesje të hebrenjve deri tek vendimi i Mbretit Zog, per ti pajisur me pasaporta shqiptare ata.

Ne vitin 1933 – 1934 jane perpjekjet e Mbreterise Shqiptare me Keshilltarin e Mbretit Z. Mehmet Konica dhe Ambasadorin Amerikan Z. Herman Bernstein per sigurimin e Hebrenjve.
Mbreteria Shqiptare dhe qeveria austiake ne vitin 1930 hoqen vizat ne baze të një marrveshje dypaleshe.

Në vitin 1930 fotografi zyrtar i Oborrit Mbreteror ishte Izraelit (Vaisman). Ishin 15 Vaisman qe jane vendosur ne Shqiperi dhe jane të së njejtes familje me Presidentin e Izraelit Vaisman.

Mjeku i Nenes Mbretereshe Geraldine ishte hebre ( Overnofski).
Numri i hebrenjve te hyre ne Shqiperi nga 1931 – 1939 ishte 1200 me emra e dokumenta te rregullta, pa perfshire ketu ata qe ishin me dokumneta me emra te ndryshem.

Latest articles

Related articles