BE shton sanksione të reja kundër Iranit

Ministrat e jashtëm të BE-së do të japin miratimin zyrtar në Bruksel për sanksionet e reja kundër Iranit dhe një mision të ri vëzhgues të BE-së për Armeninë dhe Azerbajxhanin.

Diplomatët e BE-së konfirmuan se më shumë se 36 persona dhe organizata iraniane do të jenë në shënjestër si përgjigje ndaj abuzimeve të rënda të të drejtave të njeriut.

Teherani ka shtypur demonstratat, duke përfshirë ekzekutimet e fundit të protestuesve, të shkaktuara nga vdekja e një gruaje kurde iraniane, Mahsa Amini, në paraburgim nga policia pas arrestimit të saj për shkelje të dyshuar të kodeve të rrepta islame të veshjes.

Vendimi i sanksioneve vjen ndërsa vendet anëtare të BE-së debatojnë për vendosjen e Korpusit të Gardës Revolucionare Islamike të Iranit (IRGC) në listën terroriste të BE-së, e cila është ligjërisht e detyrueshme.

BE-ja ka miratuar tre raunde të mëparshme sanksionesh kundër Iranit për abuzime të të drejtave të njeriut që nga fillimi i protestave vitin e kaluar, me 146 persona dhe 12 organizata në shënjestër, duke përfshirë anëtarë të IRGC.

27 ministrat e Jashtëm të BE-së do të diskutojnë luftën e vazhdueshme në Ukrainë.

Një vendim për të dërguar 500 milionë euro të tjera (541 milionë dollarë) ndihmë ushtarake në Kiev është duke u shqyrtuar.

Latest articles

Related articles