Ditari i luftës; biznesi mes Moskës dhe Perëndimit vazhdon sikur nuk ka ndodhur asgjë

Kompanitë perëndimore përgjithësisht nuk janë larguar nga Rusia që nga fillimi i luftës në Ukrainë. Kjo është në kontrast me imazhin e portretizuar në shtyp, dhe pavarësisht sanksioneve dhe dëmtimit të reputacionit që këto kompani rrezikojnë të hasin. Një studim i ri nga Universiteti i St Gallenit ka zbuluar se nga 1400 kompanitë e BE-së dhe G7 që kishin filiale në Rusi para luftës, vetëm 120 kanë hequr të paktën një filial nga Rusia deri në nëntor 2022. Kjo nuk është historia që ne vazhdojmë të dëgjojmë. Mediat raportuan më herët se Ford, Renault, McDonald’s, Ikea dhe Shell tërhiqen plotësisht nga Rusia, sipas një liste të përpiluar nga Universiteti Yale. Por këto nuk janë përfaqësuese. Për shembull, Unilever dhe Subway janë ende duke funksionuar atje. Dhe tani të dhënat sugjerojnë se ata që u tërhoqën janë përjashtim dhe jo rregull.

Nëse shikojmë ndarjen gjeografike në këtë studim zviceran, tregon se midis kompanive perëndimore me filiale në Rusi, më pak se 18% e kompanive amerikane dhe 15% e atyre japoneze janë hequr plotësisht deri në nëntor 2022. Vetëm 8% e kompanive evropiane e bënë këtë. Nga ato kompani të G7 dhe BE-së që mbajtën filialet e tyre ruse në vend, 19.5% janë gjermane dhe 12.4% janë në pronësi të SHBA. Ky çekuilibër nuk habit kërkënd.

Pra, tregimi i një eksodi të madh të kompanive perëndimore nga Rusia nuk përputhet qartë me të dhëna reale, sipas dy autorëve të studimit, Niccolo Pisani dhe Simon Evenett. Tregon rezistencën e kompanive ndaj presionit politik. Nëse kjo nuk funksionon në Rusi, pse duhet të funksionojë në Kinë për shqetësimet e të drejtave të njeriut? Dëshmia që po shohim nga Gjermania është se sektori i korporatave po i reziston presionit politik për të zvogëluar angazhimin e tij në Kinë. Ky është ndoshta burimi tjetër i konfliktit transatlantik.

Ne i kemi ndjekur vazhdimisht efektet energjetike të luftës në Ukrainë. Ndalimi i papritur i shpërndarjes së gazit nga Rusia në Evropë çoi në rritje të çmimeve të gazit me efekte negative në tregjet e tjera të energjisë. Evropianët duhej të gjenin ofrues të rinj për të zëvendësuar kontratat e tyre të gazit. Një dimër i butë ndihmoi për të mbajtur të larta nivelet ekzistuese të ruajtjes. Po hapen stacione të reja importi për gazin natyror të lëngshëm. Pra, kriza në dimrin e vitit 2022 është shmangur dhe që atëherë çmimet kanë rënë. Por fati i Evropës për dimrin e vitit 2023 nuk është vendosur ende.

Ne vërejmë një model të ngjashëm për eksportet e grurit. Rusia dhe Ukraina janë të dyja eksportues të rëndësishëm global të grurit, me Rusinë që përfaqëson 20% dhe Ukraina 10% të totalit të eksporteve. Të dy janë gjithashtu prodhuesit dhe eksportuesit kryesorë të vajit dhe farërave. Ndalimi i papritur i eksporteve i çoi çmimet në çati për grurin dhe vajin. Me të erdhën paralajmërime për pasiguri ushqimore dhe varfëri, veçanërisht në Afrikë, ku disa vende vareshin shumë nga Rusia ose Ukraina, dhe për vendet që nuk mund të përballonin më të blinin me çmime kaq të larta.

Që nga kulmi i tyre në verë, çmimet kanë rënë. Janë gjetur rrugë të reja eksporti dhe eksportues të tjerë si Argjentina dhe Australia kanë ndërhyrë dhe kanë rritur eksportet e tyre. OKB-ja dhe Turqia ndërmjetësuan gjithashtu një marrëveshje midis Ukrainës dhe Rusisë për të siguruar kalimin e sigurt të eksporteve të grurit përmes Detit të Zi. Shumica e këtyre anijeve mallrash nuk ishin të destinuara për vendet më të varfra në Afrikë, por për Evropën, Kinën dhe Turqinë. Vetëm 17% përfunduan në Afrikë.

Latest articles

Related articles