Roberto Saviano| Messina Denaro” Edhe në 41 bis ai do të vazhdojë të jetë mbreti i Cosa Nostra”

Ngritja me Korleonezët, strategjia e masakrave, vrasjet e tmerrshme, trashëgimia e shfarosur, rrjetat e sigurisë së politikës. Çfarë dimë për mbretin e Cosa Nostra-s i arrestuar më 16 janar 2023, në rrëfimin e portretizuar nga shkrimtari gazetar.

Arrestimi i Matteo Messina Denaro është i rëndësishëm sepse Cosa Nostra, krahasuar me organizatat e tjera, vazhdon të mbajë një strukturë piramidale me një majë dhe një mbret të vendosur nga kupola. Messina Denaro tani është mbreti i Cosa Nostra.
Por kush është Matteo Messina Denaro? Matteo Messina Denaro, i lindur në vitin 1962, është i fundit i masakrave dhe anëtari i fundit i asaj klase mafioze ushtarako-politike që kreu strategjinë e masakrës dhe ishte pjesë e ngritjes kriminale të Korleonezëve.

Origjina dhe ngritja e Matteo Messina Denaro
Matteo Messina Denaro ishte një nga njerëzit më besnikë të Totò Riina. Ngritja e Corleonesit ndodhi rreth viteve 1970 dhe 1980, të dekretuar me vrasjen e Stefano Bontade, udhëheqës i Palermitanëve në 1981. Cosa Nostra është strukturuar si një konfederatë e shumë familjeve, secila me një mandat, domethënë një territor në të cilin ajo këmbëngul, komandon. Ai e gjen veten me këtë ndarje palermitane të korleonezëve korleonezë, fshatarët e konsideruar prej vitesh kaq të fuqishëm, por margjinalë, të paaftë për aleanca reale politiko-ekonomike, në thelb krahu i armatosur që duhet të kënaqet vetëm me një segment të pushtetit mafioz.

Riina nga ana tjetër, duke shfrytëzuar edhe fuqinë gjithnjë e më të fortë të Luciano Liggio-s, një tjetër korleonez, tentoi një grusht shteti, domethënë mori drejtimin e Cosa Nostra-s. Dhe këtë e bën në emër të vlerave të Cosa Nostra-s, të cilat i konsideron të tradhëtuara nga palermitanët, shumë të buta dhe shumë të prirura ndaj politikës, ndërsa korleonezët duan që ata të dominojnë politikën. Matteo Messina Denaro është në shërbim të Riina.

Ai nuk u zgjodh vetëm për aftësitë e tij ushtarake, por edhe sepse mbart me vete një trashëgimi të rëndësishme: familja e tij ka një marrëdhënie me pronarët e institucionit më të rëndësishëm privat të kreditit në Siçili, Banca Sicula e Trapanit. Në atë kohë, komisioneri i policisë Germanà sinjalizoi se kjo bankë mund të ishte, si Banca Rasini në Milano, qendra e pastrimit të parave të Cosa Nostra.Të vrasësh dhe të mos vritesh në kohë grindjeje të bën një vrasës pothuajse të përsosur. Çdo gjest që bëni në jetën tuaj të përditshme dhe veçanërisht kur vazhdoni të vrisni objektivin tuaj, është pjesë e një procedure që jo të gjithë njerëzit e nderit, d.m.th anëtarët e Cosa Nostra, dinë ta mbajnë.

Messina Denaro ishte pjesë e grupit të Corleonesit që vendosi për masakrat e Capaci dhe Via D’Amelio, por pesha e tij është edhe më e rëndësishme kur strategjia e masakrës së Cosa Nostra vendos për sulmet në Romë, Milano dhe Firence. Matteo Messina Denaro martohet me një vizion të pazakontë deri atëherë, pikërisht strategjinë terroriste për të goditur të pafajshmit, d.m.th. njerëzit që nuk kanë asnjë lidhje me të, që nuk kanë kundërshtuar as pushtetin e Cosa Nostra-s, që nuk janë as njerëz të nderit dhe as armiq të organizimi i kalimtareve.Kemi prova të hipotezave të hedhjes në erë të Kullës së Pizës, të hedhjes në erë të tempujve grekë në Siçili. Qëllimi është të terrorizohet shteti, në mënyrë që të detyrohet ajo pjesë e vogël e shtetit që luftonte Cosa Nostra-n të tërhiqej në këmbim të paqes në këmbim të sigurisë. Këtë vizion e çon përpara Messina Denaro, e cila shtyn sa më shumë nga njëra anë në sulme, nga ana tjetër për të ndërhyrë tek i penduari. Ashtu si Santino Di Matteo.
Gjatë dekadave, Messina Denaro u pasurua gjithnjë e më shumë. Ai është një shef dhe për këtë arsye ka një disponueshmëri të madhe parash. Hetimet vërtetuan interesat e tij për lojërat e fatit dhe kumarin e paligjshëm, duke investuar në kompani malteze dhe më pas në shitës të mëdhenj.

Nga hetimi rezultoi se ata i përkisnin atij zinxhiri ekonomik dhe financiar të fraksionit Cosa Nostra të Matteo Messina Denaro. Pra, nuk po flasim thjesht për pronat dhe paratë e mafies, të Cosa Nostra-s, por për asetet e saj personale. Forca e Messina Denaro, si gjithmonë për shefat, përcaktohet nga aleancat, lidhjet e saj, nga një kapacitet i fortë parash.

Të kesh shumë likuiditet do të thotë të blesh shumë njerëz dhe të jep mbrojtje të fortë politike. Mbrojtja politike ndihmon në fitimin e kontratave. Dhe për t’u paralajmëruar, kur diçka nuk funksionon.
Forca e Messina Denaro, si forca e të gjithë shefave, qëndron në aftësinë për të ruajtur aleancat. Dhe sigurisht politika, e cila ka qenë gjithmonë bashkëbiseduesi kryesor i organizatave mafioze, bashkë me biznesin. Politika e di se marrëdhënia me pushtetin kriminal është thelbësore për të qeverisur Italinë. Epo, ajo që ndodh është se në vitin 2006 bëhet një përgjim shumë i rëndësishëm. Nuk është një përgjim telefonik, por një përgjim mjedisor në një dyqan riparimi makinash në Castelvetrano të frekuentuar nga Salvatore, vëllai i Matteo Messina Denaro.

Latest articles

Related articles