Pse qelizat staminale të trurit ngadalësojnë sklerozën e shumëfishtë

Terapia e qelizave staminale të trurit tek njerëzit me forma progresive të sklerozës së shumëfishtë është e sigurt dhe duket se frenon përparimin e sëmundjes, sipas të dhënave të para premtuese që vijnë nga një eksperiment i kryer nga studiuesit në spitalin IRCCS ”San Raffaele” në Milano.

Përpjekja për të përdorur qelizat staminale në trajtimin e sklerozës së shumëfishtë nuk është e re.

Në të kaluarën janë kryer eksperimente me qelizat burimore të gjakut (hematopoietike) dhe mezenkimale.

Megjithatë, rezultatet nuk kanë qenë optimale, veçanërisht në format progresive të sëmundjes.

Ato të përdorura nga studiuesit e ”San Raffaele” janë qeliza burimore të sistemit nervor.

“Kjo lloj qelize tashmë është testuar në patologji të tjera të ndryshme si ALS apo sëmundja e Huntingtonit me synimin për të zëvendësuar qelizat e dëmtuara”, shpjegon koordinatori i kërkimit Gianvito Martino, drejtor shkencor i ”San Raffaele”.

“Megjithatë, në rastin tonë, qelizat futen përmes një punksioni lumbal direkt në lëngun cerebrospinal. Prej këtu ato migrojnë në zonën ku ka dëmtimin e shkaktuar nga sëmundja dhe veprojnë duke sekretuar molekula neuroprotektive. Prandaj ato funksionojnë si një lloj të udhëtimit në farmaci”, shpjegon Martino.

Prova e fazës së parë, e quajtur STEMS, ka përfshirë, që nga viti 2017, 12 pacientë me sklerozë të shumëfishtë progresive dhe paaftësi të lartë, për të cilët trajtimet e disponueshme kishin rezultuar pak ose aspak efektive.

”Pacientët morën doza të ndryshme të qelizave staminale dhe testet e kryera dy vjet pas trajtimit treguan një reduktim të humbjes së indeve të trurit tek pacientët që morën numrin më të madh të qelizave burimore nervore”, shpjegon nënshkruesja e parë e studimit Angela Genchi.

Për më tepër, pacientët kishin faktorë të rritjes dhe substanca neuroprotektive në lëngun cerebrospinal. E gjithë kjo mund të konfirmojë aftësinë e trajtimit për të nxitur proceset e riparimit.

”Për më tepër, numri i pacientëve është i vogël. Gjithsesi të gjitha të dhënat shkojnë në drejtimin e dëshiruar”, thekson Martino.

Latest articles

Related articles