A ËSHTË BOTA NËN NJË KËRCËNIM TË RI? Shkrirja e Arktikut po lëshon “viruse zombie” mijëra vjeçare

Derisa toka vazhdon të ngrohet, shkrirja e permafrostit po çliron lëndë organike të bllokuar atje për mijëvjeçarë, duke përfshirë bakteret dhe viruset – disa që ende mund të riprodhohen, paralajmëron profesor Hunter.
Kohët e fundit, një grup shkencëtarësh nga Franca, Gjermania dhe Rusia arritën të ringjallën 13 viruse të varrosura nga akulli Arktik për dhjetëra mijëra vjet. Më i riu prej tyre është 27,000 vjeç, dhe më i moshuari, i quajtur Pandoravirus, është rreth 48,500 vjeç.

Ndërsa bota vazhdon të ngrohet, shkrirja e permafrostit lëshon lëndë organike të bllokuara atje për mijëvjeçarë, duke përfshirë bakteret dhe viruset – disa që ende mund të riprodhohen. Këtë e paralajmëroi Paul Hunter, profesor i mjekësisë në Universitetin e Anglisë Lindore, në një artikull për “The Conversation”.

Duke supozuar se mostrat nuk janë kontaminuar gjatë nxjerrjes, dhe kjo është e vështirë të garantohet, ato do të përfaqësonin vërtet viruse të qëndrueshme që u riprodhuan dhjetëra mijëra vjet më parë – thekson shkencëtari.

Në shtypjen e tyre paraprake (një studim që ende duhet të shqyrtohet dhe vlerësohet nga shkencëtarë të tjerë – vini re), autorët paralajmërojnë se është e nevojshme të merret parasysh shkalla e rrezikut që këta viruse të mbeten infektues dhe të riqarkullohen ndërsa akulli shkrihet.

Çfarë dimë deri tani për rrezikun e këtyre të ashtuquajturave “viruse zombie”?

Të gjithë viruset e deritanishme të kultivuara nga mostra të tilla prekin vetëm amebat, jo gjitarët, e lëre më njerëzit. Prandaj, nuk ka gjasa që ato të paraqesin rrezik për njerëzit, pohon shkencëtari. Por ai bën paralajmërimin e mëposhtëm se një virus i tillë, i quajtur Acanthamoeba polyphaga mimivirus, mund të lidhet me pneumoninë tek njerëzit.

– Megjithatë, është shumë herët të thuhet se viruset e kultivuara nga mostrat e permafrostit përfaqësojnë një kërcënim për shëndetin publik – siguron Hunter, i cili është gjithashtu konsulent i Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Ai beson se një kërcënim shumë më i madh qëndron në shtresat e permafrostit, trupat e njerëzve të vdekur prej kohësh nga sëmundjet infektive. Shkrirja e tyre do t’i sjellë ato infeksione përsëri në botë.

– I vetmi infeksion njerëzor që është çrrënjosur globalisht është lija dhe rifutja e tij, veçanërisht në zona të vështira për t’u arritur, mund të jetë një fatkeqësi globale. Megjithatë, virusi i lisë mbijeton mirë kur ngrihet në -20°C, por gjithsesi vetëm për disa dekada, jo për shekuj – thotë eksperti.

Gjatë dekadave të fundit, shkencëtarët kanë zhvarrosur trupat e njerëzve që vdiqën nga gripi spanjoll dhe u varrosën në Alaska dhe Svalbard, Norvegji. Ata mund të sekuencojnë virusin e gripit nga indet e të vdekurve, por jo ta kultivojnë atë. Viruset e gripit mund të mbijetojnë të ngrirë për të paktën një vit, por ndoshta jo për disa dekada, shpjegon shkencëtari.

Bakteret mund të jenë problemi më i madh

Llojet e tjera të patogjenëve, si bakteret, janë një problem shumë më i madh. Me kalimin e viteve, ka pasur disa shpërthime të antraksit (një sëmundje bakteriale që prek bagëtinë dhe njerëzit) që kanë shkatërruar renë në Siberi.

Përhapja e vitit 2016 rezultoi në vdekjen e 2,350 kafshëve. Në atë kohë, shkencëtarët supozuan se shpërthimi ishte shkaktuar nga shkrirja e permafrostit, i cili çoi në lirimin e antraksit.

Shpërthimet e identifikuara të antraksit në Siberi datojnë që nga viti 1848, kur sëmundja u përhap te njerëzit. Megjithatë, disa shkencëtarë besojnë se nuk janë ata shkaku i shfaqjes së sëmundjes në ditët e sotme, por vaksinimi i ndërprerë dhe mbipopullimi i popullatës.

Komuniteti shkencor beson se mikroorganizmat rezistent ndaj antimikrobikëve mund të çlirohen në mjedis duke shkrirë akullin. Gjenet e rezistencës janë materiali gjenetik që i bën bakteret rezistente ndaj antibiotikëve. Kjo nuk duhet të jetë befasuese, pasi shumë gjene për rezistencën antimikrobike evoluan nga organizmat e tokës që i paraprinë epokës antimikrobike, shpjegon profesori i mjekësisë.

Megjithatë, mjedisi, veçanërisht lumenjtë, është shumë i kontaminuar me mikroorganizma rezistente dhe gjene rezistente. Pra, është e dyshimtë që bakteret rezistente ndaj mikrobeve që vijnë nga akulli do të shtojnë ndjeshëm bollëkun tashmë të madh të gjeneve rezistente ndaj mikrobeve që qarkullojnë tashmë në botë.

Latest articles

Related articles