Virologët: Pas tre vitesh nevojitet një strategji e re për koronavirusin

Pas tre viteve të Covid-19, ka ardhur koha për të ndryshuar strategjinë: me vaksinimet tani në dozën e tyre të katërt dhe mbi njëqind variacione, është koha për të bërë një bilanc dhe për të parë të ardhmen me sy të rinj, deklaroi virologu Francesco Brocolo i Universitetit të Salentos.

“Nevojitet një ndryshim paradigme, veçanërisht në lidhje me vaksinimet dhe variantet e shumta të virusit SarsCoV2, në mënyrë që të mbështetet me sukses betejën kundër epidemisë, e cila në fakt është ende një pandemi”, shtoi ai.

“Tani është e qartë, për shembull, se vaksina është veçanërisht e nevojshme për të moshuarit dhe të dobëtit, pasi mbron nga format e rënda të sëmundjes dhe jo nga infeksioni”, theksoi ai.

Tani po hapet edhe çështja e vaksinave përforcuese, të cilat do të duhet të trajtohen me shumë kujdes, ashtu si koncepti i vaksinimit të zgjatur duhet të vlerësohet me kujdes.

Për shembull, studimet e fundit, të kryera në minj, tregojnë se pas të katërt doza e vaksinës homologe, pra e ndërtuar mbi të njëjtën proteinë virale, krijohet një tolerancë ndaj imunitetit, si humoral, i cili çon në prodhimin e antitrupave, ashtu edhe me ndërmjetësimin e qelizave, që mbron nga sëmundjet.

”Rreziku është të ketë një efekt negativ, në kuptimin që nuk sigurohet mbrojtja as kundër infeksionit dhe as kundër sëmundjes. Të dhënat e fundit tregojnë gjithashtu se pas dozës së tretë, njerëzit e vaksinuar infektohen më shumë”. Për të shmangur këtë rrezik, numri i përforcuesve do të duhet të zvogëlohet dhe të kryhen përforcues pasues, kur është absolutisht e nevojshme. , duke përdorur vaksina heterologjike, pra të ndërtuara mbi proteina të ndryshme nga ato të mëparshmet”, theksoi virologu.

Sipas virologut, rahas vaksinave, nuk duhen harruar edhe ilaçet, aktualisht pak të përdorura jo vetëm në vendet me përhapje të lartë të virusit, si Kina, por edhe në Itali.

”Gjithashtu për monitorimin e varianteve, duhen qasje të reja, në kuptimin që pyetja që duhet t’i bëjmë vetes sa herë kemi një variant të ri nuk është nëse do të zëvendësojë atë të mëparshmin, sepse është e qartë se do ta zëvendësojë atë, por nëse është më virulent. Për këtë arsye është e nevojshme të sekuencohen mostrat e virusit të marra nga pacientët që kanë forma të rënda të Covid-19”, shton Brocolo.

Latest articles

Related articles