Koronavirusi: “Nuk e dihet akoma nëse vaksinat mbulojnë mutacionin e ri”

Lloji i ri i koronavirusit nga Amerika e Veriut, XBB15 (nënshtresa Omicron), vlerësohet të jetë 20% më ngjitës se llojet e mëparshme, megjithatë, nuk duket se çon në sëmundje serioze, informoi duke folur Eleni Giamarellou, Profesore Emeritus e Patologjisë. në ERT të EKPA-s.

“Sidomos për këtë XBB15 nuk jemi shumë të sigurt se sa e mbulojnë vaksinat”, theksoi ai, ndërsa për mutacionin “Kraken” dhe mundësinë e shfaqjes së tij në vendin tonë, vuri në dukje se “me lëvizjet e popullsisë ka gjithmonë këtë. mundësi”. Me hapjen e shkollave, ai vlerësoi se “nëse vërehet se rastet rriten papritur, sigurisht që do të marrim masa që do të na kujtojnë epokën e Covid-it.” Siç informoi ai, transmetimi i virusit sincicial respirator (RSV). gjë që krijonte probleme të tmerrshme në spitalet pediatrike.

Zonja Giamarello përshëndeti vendimet e marra globalisht për udhëtarët nga Kina – teste 48-orëshe për Covid dhe maska të detyrueshme në bord – që synojnë kontrollin e përhapjes së koronavirusit, dhe vuri në dukje se ishte jashtëzakonisht e rëndësishme të ndërmerren veprime të hershme duke identifikuar mutacione të reja, analiza. në ujërat e zeza të avionit, si dhe në ujërat e zeza në përgjithësi.

Ai e konsideroi të mundshme që një variant i ri i virusit të shfaqet në Kinë, sepse, siç theksoi, “Ka gjithmonë një mundësi të tillë kur ka shumë raste. Sepse edhe nëse nuk ka ekzistuar në fillim, kur ka shumë raste, virusi më pas gjen mundësinë dhe ndryshon. Kur i jepet mundësia të vazhdojë të shumëzohet dhe të gabojë. Pra, për Kinën, njëra është se ne nuk e dimë saktësisht se si filloi vala e re e epidemisë dhe e dyta është se shumë raste po ndryshojnë.”

Siç theksoi ai, Organizata Botërore e Shëndetësisë është në kontakt të vazhdueshëm me njerëzit atje dhe problemet me të cilat përballen.

Për llojin e ri të Amerikës së Veriut XBB15

“Ky lloj i ri në Amerikë, në Shtetet e Bashkuara mundon 40% të të prekurve. Ka aftësinë për të transmetuar 15-20 herë më shpejt se variantet e tjera të Omicron. Nga ana tjetër, ajo që shohim është se nuk duket se është më infektive, pra të shkaktojë sëmundje më të rëndë dhe të rrisë vdekjet dhe intubacionet, të paktën nga sa na thuhet. Edhe pse posaçërisht për këtë XBB15 ne nuk jemi shumë të sigurt se sa mirë e mbulojnë vaksinat.” Znj. Giamarellou nënvizoi se tashmë ka transmetim në 30 vende të tjera.

Siç sqaroi ai me vaksinën e përditësuar që mbulon Omicron 4 dhe Omicron 5 nga ku filloi XBB15, një përqindje shumë e vogël e popullsisë është vaksinuar në mënyrë specifike

” Siç u publikua nga klinika terapeutike tetorin e kaluar në 1,250 persona, doza e përditësuar kishte bërë vetëm një e treta. Një e treta tjetër tha se do të mendonin se çfarë të bënin dhe një e treta tjetër tha se nuk do ta bënin.” Siç nënvizoi ai “versioni i përditësuar mbulon kryesisht variantin B5 që mbizotëron në vendin tonë” dhe vuri në dukje se ne duhet të vaksinohemi me vaksinën e përditësuar “për të mbrojtur veten dhe më e rëndësishmja që virusi të mos ndryshojë dhe ky rreth vicioz të mos fund”

Siç theksoi ai, “Ne jemi ata që duhet të mbrojmë vendin tonë nga mutacionet e reja, si nga çdo rast që vjen, ashtu edhe nga mundësia që unë të kem koronavirusin mbi mua, që të shumohet dhe diçka të ndryshojë në krye të shumëzimi dhe se e gjej veten përballë një kërcelli të ri”.

Virusi sincicial i frymëmarrjes (RSV)

Siç informoi ai, “Tani nga ana tjetër ju e dini që kemi edhe virusin sincicial respirator (RSV) i cili krijoi probleme të tmerrshme në spitalet pediatrike. Sepse është tipike që 80% e rasteve ndodhin tek fëmijët nën një vjeç dhe pjesa tjetër tek fëmijët mbi një vjeç.

Natyrisht, këtë vit patëm të çuditshmen të shohim këtë fenomen tek të rriturit dhe tek të moshuarit, dhe në fakt karakteristikë e këtij virusi është se përveç se sulmon mushkëritë dhe shkakton temperaturë të lartë, shkakton atë që quhet bronkiolit. , që është spazma në bronket e vogla, me rezultat që pacienti nuk mund të marrë oksigjen dhe ndihet fjalë për fjalë duke shpërthyer me gulçim shumë të fortë. Nga të dhënat e djeshme duket sikur po shfaqet një përkulje e lehtë”.

Siç vuri në dukje ai, “Ne nuk kemi një vaksinë për (RSV), por kemi një vaksinë efektive të gripit, e cila përsëri na mbron nga shkuarja në Njësinë e Kujdesit Intensiv, nga intubimi dhe humbja e jetës.”

Latest articles

Related articles