OBSH: Simptoma të ngjashme me të ftohtin, varianti i ri i koronavirusit HBV.1.5 është virusi më ngjitës në histori

Një nënvariant i ri i koronavirusit, HBV.1.5 , i cili po përhapet me shpejtësi në gjithnjë e më shumë vende dhe tenton të bëhet dominues, është më ngjitësi deri më sot.

Epidemiologia Dr Maria Van Kerkhove e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) tha se nënvarianti i ri i Omicron është zbuluar tashmë në 29 vende dhe ndoshta ekziston edhe në më shumë në realitet. Lloji i ri ka mutacione që e lejojnë atë të infektojë dhe të shumohet shpejt.

“Ne jemi të shqetësuar për avantazhin e tij të transmetimit . Sidomos në disa vende të Evropës dhe Amerikës së Veriut, kryesisht në verilindje të SHBA, XBB.1.5 ka zëvendësuar shpejt variantet e tjera që ishin në qarkullim,” tha ajo, duke vënë në dukje se së shpejti do të publikohet nga OBSH një vlerësim rreziku për HBV.1.5.

Sot, vlerësohet se, për shkak të HBV.1.5, infeksionet në SHBA po dyfishohen çdo dy javë ose më shumë. Qendrat e vendit për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) vlerësojnë se HBV.1.5 ishte përgjegjës për rreth katër në dhjetë (40.5%) infeksione të reja me koronavirus në SHBA në fund të dhjetorit, krahasuar me vetëm 4%në fillim të dhjetorit, ndërkohë që po shtohen edhe shtrimet në spitalet amerikane të pacientëve me Covid-19 .

Edhe pse më ngjitës, aktualisht është e paqartë nëse HBV.1.5 është më i rrezikshëm për sa i përket simptomave dhe ashpërsisë së sëmundjes. Deri më tani, sipas Kerchowe , “ne nuk kemi asnjë provë që ashpërsia ka ndryshuar me HBV.1.5.” Por OBSH e konsideron të rëndësishme monitorimin e përhapjes së tij, pasi në muajin e fundit ka pasur një rritje prej 15% të vdekjeve nga Covid-19 ndërkombëtarisht. Në fakt, sipas Kerchowe, “e dimë se ky është një nënvlerësim sepse ka vonesa në publikimin e të dhënave”.

Megjithatë, megjithëse HBV.1.5 po fiton vazhdimisht terren ndërkombëtarisht, ai nuk është dominues në Kinë, ku shumica e infeksioneve deri më tani vijnë nga nënvarianti BA.5 i Omicron, i cili tashmë “fajësohet” për vetëm 3,7% të rasteve të reja në SHBA.

Bazuar në të dhënat e deritanishme, simptomat e HBV.1.5 janë afërsisht të ngjashme me ato të nënvarianteve të mëparshme të Omicron, megjithëse kjo duhet të konfirmohet nga shkencëtarët. Megjithatë, duket se shumica e njerëzve me HBV.1.5 kanë simptoma të ngjashme me të ftohtin.

ChBB1.5. është një degë e CBB që u shfaq në 2022. ChBB.1.5 ka mutacionin F486P i cili e bën më të lehtë për të të infektojë qelizat njerëzore dhe t’i shpëtojë imunitetit, duke u përhapur kështu më shpejt.

Shkencëtarët britanikë mendojnë se ka të ngjarë – megjithëse jo e sigurt – që HBV.1.5 të shkaktojë një valë të re të Covid-19 deri në fund të janarit. Por sipas profesorit Wendy Barclay nga Imperial College London, siç i tha BBC-së, nuk ka asnjë provë që HBV.1.5 mund të prishë masivisht mbrojtjen e ofruar nga vaksinat kundër sëmundjes së rëndë Covid-19.

Profesor Paul Hunter i Universitetit të Anglisë Lindoretha se nuk ka asnjë provë që XBB.1.5 është më i rrezikshëm se nënvariantet e tjera të Omicron, duke rritur gjasat për të dërguar dikë në spital ose për vdekjen e tij. “Është ironike,” vuri në dukje ai, “që të gjithë po fokusohen në variantet e mundshme që mund të shfaqen në Kinë , ndërsa XBB.1.5 erdhi nga SHBA.”

Profesori David Hayman i Shkollës së Shëndetit Publik dhe Mjekësisë Tropikale në Londër tha se megjithëse ka ende shumë për të mësuar rreth HBV.1.5, nuk ka gjasa të shkaktojë probleme të mëdha në vendet me shkallë të lartë të vaksinimit dhe njerëzit me imunitet natyror. infeksioni i mëparshëm me koronavirus.

Latest articles

Related articles