Përse është e rëndësishme vitamina B12? -Për gjakun -për trurin -për sistemin nervor central dhe periferik

👉Vitamina B12 ose ashtu siç njihet dhe me emrin kobalamina.

📌Trupi i njeriut mund ta depozitojë këtë vitaminë për 5 vite me radhëmos u shqetësoni aspak nëse niveli i kësaj vitamine ju del i lartë.

👉Vitamina B12 është një bllok ndërtues tepër i rëndësishëm për shuë proteina përkatëse në sistemin nervor (histamin-acetilkolin-adrenalin-noradrenalin-melatonin-dopamin)

☑️Ajo ndihmon riparimin e gliociteve dhe të qelizave neruogliare në tru (të cilat ushqejnë dhe mbështesin neuronet,në rastin e çdo inflamacioni,që kalon barrierin hematocerebrale ose barrierin gjak-tru.

👉Vitamina B12 restauron cipat fosfolipidike apo lipofilike,ndihmon receptorët proteinik të qelizës,që t’a mbrojnë qelizën për një kohë të gjatë.

🩸Përse është e rëndësishme vitamina B12?
-Për gjakun
-për trurin
-për sistemin nervor central dhe periferik
-për trombocitet dhe për mukozën e zorrëve të holla.
-për eritrocitet dhe hemoglobinën.

☑️Mos harroni që vitamina B12 së bashku me acidin folik ose vitaminën B6 ndihmojnë në rigjenerimin e disa aminoacidëve si:

-Metionin
-Argininë
-Tirozinë
-Glicinë

📌Vitaminën B12 mund ta gjeni në këto produkte:
-shpretkë,mëlçi lope ose viçi.
-Arra,lajthi,bajame.
-Kos,djathë.
-Midhje deti,peshku ton.
-Veza,brokoli,lakra e bardhë,panxhar,etj.

Latest articles

Related articles