“Biografia e keqe” e Mirush Kabashit !

Nga Nebil Çika

Këto lajmet (fake) për “vdekjen” Mirush Kabashit më kujtojnë një histori të tij që ma ka treguar regjisori Saimir Kumbaro, një emision ku diskutonim për filmat e realizmit socialist.

Producenti ynë ishte PPSH dhe duhet të merrje miratimin e saj jo vetëm për subjektin e fillimit por edhe për aktorët që do të luanin në të.

Kërkoja Mirushin për një rol tek filmi “Koncert në vitin 1936”, për rolin e komandantit të xhandarmërisë, më duket ! Nuk ma lejonte Durrësi se ishte me “biografi të keqe politke ” . Pata një diskutimi të gjatë me sekretarin e parë të PPSH të rrethit që kundërshtonte pjesëmarrjen e Mirushit si aktor, për shkaqe politike .
Nuk i mbushej mendja dhe kundrshtonte me forcë. Dukur u kujtova dhe i thashë : Po lejojeni se për rol negativ e dua .
Kaq mjaftoi dhe sekretari i parë i PPSH ndryshoi qëndrim : Po e do për rol negativ merre !
Kështu e sigurova nga partia lejen që Mirushi të luante në fillim.

Ishte një rregull i pashkruar në atë kohë që aktorëve me “biografi të keqe” di Mirush Kabashi , Ndrekë Luca , Robert Ndernika , Zef Mosi , Ferdinand Radi etje iu jepeshin, kryesisht, rolet negative në filma teatro etj vepra artistike- propagandistike të realizmit socialist – më tha Kumbaro !

Latest articles

Related articles