I bleu edhe Rama për shqiptarët! “AstraZeneca” tërheq vaksinën e saj, shkakton mpiksje gjaku

“AstraZeneca” po tërheq vaksinën e saj Covid-19 në mbarë botën, disa muaj pasi gjiganti farmaceutik pranoi se ilaçi mund të shkaktojë lëndime të rralla, por kërcënuese për jetën.

Prodhuesi britaniko-suedez ka tërhequr tashmë autorizimin e marketingut të BE-së për vaksinën, e quajtur Vaxzevria që nga viti 2021. Autorizimi është miratimi për të tregtuar një ilaç në shtetet anëtare të BE-së. Tërheqja ishte për shkak të një “teprice të vaksinave të përditësuara në dispozicion” kundër varianteve të reja të koronavirusit të ri, tha kompania.

Aplikimi për tërheqjen e vaksinës nga BE u bë më 5 mars dhe hyri në fuqi më 7 maj.

“Meqenëse vaksinat e shumëfishta të Covid-19 janë zhvilluar që atëherë, ka një tepricë të vaksinave të përditësuara në dispozicion,” tha “AstraZeneca”, duke shtuar se kjo çoi në një rënie të kërkesës për Vaxzevria, e cila nuk prodhohet më ose nuk furnizohet më.

“AstraZeneca” kohët e fundit pranoi se vaksina e saj, fillimisht e quajtur Covishield, mund të shkaktojë efekte anësore të rralla si mpiksje gjaku dhe numër të ulët të trombociteve në gjak, raportoi “The Telegraph”.

Pranimi erdhi pasi kompania u padit në Mbretërinë e Bashkuar, e cila pretendonte se vaksina kishte shkaktuar vdekje dhe lëndime të rënda dhe kërkoi dëmshpërblim deri në 100 milionë paund për rreth 50 viktima.

“Pranohet se vaksina AZ, në raste shumë të rralla, mund të shkaktojë TTS. Mekanizmi shkakësor nuk dihet”, tha AstraZeneca në dokumentet e gjykatës në shkurt, raportoi gazeta.

TTS është trombozë me sindromën e trombocitopenisë, e cila karakterizohet nga mpiksje gjaku dhe numër i ulët i trombociteve në gjak tek njerëzit. Vaksina e AstraZeneca u zhvillua në bashkëpunim me Universitetin e Oksfordit dhe u prodhua nga Instituti i Serumit të Indisë. Ai u administrua gjerësisht në mbi 150 vende, duke përfshirë Britaninë dhe Indinë.

Disa studime të kryera gjatë pandemisë zbuluan se vaksina ishte 60 deri në 80 për qind efektive në mbrojtjen kundër koronavirusit të ri.

Por hulumtimi i mëvonshëm zbuloi se shkaktoi te disa njerëz mpiksje gjaku fatale.

Pranimi i “AstraZeneca”-s se vaksina mund të rezultonte potencialisht vdekjeprurëse binte ndesh me këmbënguljen e saj në 2023 se ajo “nuk do të pranonte që TTS të shkaktohet nga vaksina në një nivel gjenerik”.

Organizata Botërore e Shëndetësisë konfirmoi gjithashtu se vaksina mund të ketë efekte anësore fatale. “Një ngjarje negative shumë e rrallë e quajtur tromboza me sindromën e trombocitopenisë, që përfshin ngjarje të pazakonta dhe të rënda të koagulimit të gjakut të shoqëruara me numër të ulët të trombociteve, është raportuar pas vaksinimit me këtë vaksinë

Latest articles

Related articles