Gallup: Shqipëria dhe Kosova, shtetet që mbështesin më shumë lidershipin e SHBA-së

Shtetasit e Kosovës dhe të Shqipërisë kanë një mbështetje të lartë për lidershipin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës (SHBA).

Kompania e njohur ndërkombëtare e sondazheve, Gallup, ka publikuar sondazhin e fundit “Vlerësimi i Liderëve Botërorë, SHBA kundrejt Gjermanisë, Kinës dhe Rusisë”.

Kosova është shteti që ka mbështetjen më të lartë në Europë ndaj lidershipit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës. 83% e të anketuarve në Kosovë janë pro, ndërsa 6% nuk e mbështesin dhe 10% të tjerë kanë refuzuar të përgjigjen.

Në vend të dytë është Polonia, me 73% mbështetje, 16% kundër dhe 21% që refuzojnë të japin opinion.

Shqipëria renditet në vend të tretë. 63% e të anketuarve janë shprehur pro lidershipit të SHBA-së dhe 16% janë kundër. Niveli i refuzimit është i lartë, në 21%.

Ndonëse Kosova dhe Shqipëria janë dy shtetet me mbështetjen e parë dhe të tretë më të lartë, ajo ka rënë në raport me sondazhet e mëparshme, me 6 pikë përqindje për secilin. E njëjta tendencë ishte dhe për Poloninë (-7).

Mbështetja globale për lidershipin e SHBA-së ishte 41%.

Në krahasim me rajonin, Kosova dhe Shqipëria kanë një vlerësim shumë më të lartë për politikat e SHBA-së.

Në rajon mbështetjen më të ulët e ka Serbia, me vetëm 10%, që janë pro lidershipit amerikan dhe 61% kundër (21% refuzuan të përgjigjen). Serbia është në fakt e parafundit në Europë, duke lënë pas vetëm Rusinë (6% pro dhe 88% kundër).

Pas Serbisë, më pak tek drejtimi i SHBA-ve besojnë shtetasit e Bosnjë Hercegovinës (27% pro), Malit të Zi (30%), Maqedonisë së Veriut (37% pro),

Sipas raportit, sondazhet e Gallup në më shumë se 130 vende tregojnë se rendi botëror mbeti kryesisht i pandryshuar në vitin 2023.

As SHBA-së, as Gjermania nuk morën një miratim global të udhëheqjes së tyre prej më shumë se 50%, por gjithësi lideri gjerman fiton një vlerësim më të lartë se ai i SHBA-së.

Megjithatë, këto dy shtete ishin ende në pozita shumë më të forta se Kina dhe Rusia – të cilat kanë një vlerësim të ulët rekord pas pushtimit të Ukrainës.

Në vitin e tretë të presidencës së Joe Biden, vlerësimi mesatar global i miratimit të lidershipit të SHBA-së ishte 41% në 133 vende dhe territore. Ky vlerësim është i njëjtë me vitin e kaluar dhe më i ulët se vlerësimi prej 45% pozitiv gjatë vitit të tij të parë të plotë në detyrë.

Në vitin e dytë të plotë nën drejtimin e kancelarit Olaf Scholz, Gjermania mbeti fuqia globale me vlerësimin më të lartë për të shtatin vit radhazi.

Në vitin 2023, miratimi mesatar i lidershipit të Gjermanisë në 134 vende dhe territore ishte 46% — i pandryshuar nga viti 2022. Të dy vlerësimet janë ulur nga niveli prej 50% që rezultoi në 2021, por janë ende më të larta se shumicën e mandatit të gjatë të ish-kancelares Angela Merkel.

Gjermania dhe SHBA-të vazhduan të kishin vlerësime më të larta të miratimit sesa Kina apo Rusia. Vlerësimi i miratimit të Kinës u rrit paksa në 30%, por ishte ende afër nivelit më të ulët.

Vlerësimi global i miratimit të Rusisë prej 22% në 2023 është statistikisht po aq i dobët sa vlerësimi i saj prej 21% pasi pushtoi Ukrainën në fund të shkurtit 2022.

Ndërsa SHBA-ja dhe aleatët e saj në Europë dënuan pushtimin e Ukrainës nga Rusia, miratimi i Rusisë ra pothuajse në çdo rajon të botës në vitin 2022, duke ofruar dëshmi se kundërshtimi ndaj veprimeve të saj ishte shumë më i gjerë.

Ndërsa lufta e Rusisë kundër Ukrainës vazhdon, përbuzja mbetet po aq e fortë në Europë. Megjithatë, ka shenja se po zbutet gjetkë, veçanërisht në Afrikë, sipas raportit të Gallup.

/Monitor

Latest articles

Related articles