CIA punoi me Shërbimin sekret ukrainas për të zbuluar spiunët rusë brenda vendit

Valentyn Nalyvaichenko drejtoi Shërbimin e Sigurisë së Ukrainës (SBU) pas përmbysjes së Presidentit Viktor Janukoviç në vitin 2014. Një raport i New York Times i botuar më 25 shkurt, zbuloi se bashkëpunimi midis SBU dhe Agjencisë Qendrore të Inteligjencës së SHBA-së CIA, duke filluar një dekadë më parë, operon në një nivel shumë më të afërt nga sa dihej më parë.

Tani një deputet i Parlamentit, Nalyvaichenko dha intervistën e tij të parë në lidhje me përmbajtjen e artikullit të Times për Kyiv Post.

Partneri më i besueshëm për ndërtimin e një realiteti të ri të sigurisë për Ukrainën, sipas vlerësimit tim, ishte të punoja me Shtetet e Bashkuara si partnerë.

Kjo është arsyeja pse, brenda orëve të para pasi mbërrita si kreu i SBU-së, fola me ambasadën dhe njerëzit e CIA-s… dhe kështu filloi gjithçka, 10 vjet më parë në shkurt 2014. CIA ishte shumë e shpejtë dhe profesionale për të na ndihmuar në qëllimin tonë për të rindërtuar aftësitë e inteligjencës së Ukrainës në mbrojtjen kibernetike, me harduer dhe softuer, të cilat filluam t’i përdorim për të mbrojtur Ukrainën nga inkursionet që financoheshin ose mbështeteshin nga Rusia.

Shpejt filluam stërvitjen me partnerët tanë amerikanë për të ndërtuar një forcë të re kundërzbulimi në Ukrainë – diçka që e arritëm brenda pak muajsh.

Me urdhrin tim, kundërzbulimi i ri u vendos me shpejtësi në Kherson dhe në zonat e shënjestruara nga Rusia, ku ne kapëm me sukses armiq me vlerë të lartë të inteligjencës, duke përfshirë oficerët rusë të GRU dhe FSB.

Pra, cili është hapi i parë kur ndërtohen marrëdhënie të forta ndërmjet shërbimeve të inteligjencës?

Hapi i parë është ndërtimi i një ure besimi. Për ta bërë këtë, ne fillimisht duhej të çrrënjosnim cilindo prej tradhtarëve, urith ose aktorëve të tjerë pro-rusë në SBU. Kjo do të thoshte që brenda një jave, ne pushuam mbi 90 përqind të udhëheqjes së lartë të SBU. Kjo do të thoshte gjithashtu se ne duhej të gjenim shpejt njerëz të rinj për t’i zëvendësuar ata. Ishte e vështirë, sigurisht. Megjithatë, pa pastruar më parë agjenturën ruse në SBU, do të ishte e pamundur të krijohej besim me CIA, MI6, BND ose të tjerët.Në fillim të marsit 2014, Sekretari i Shtetit John Kerry, Victoria Nuland dhe të tjerë erdhën në Kiev. Unë personalisht kam folur me të gjithë. U thashë atyre se çfarë kisha në mendje, çfarë po hartonim me partnerët tanë amerikanë, çfarë synimesh donim të arrinim dhe sa e rëndësishme ishte për sigurinë e brendshme të Ukrainës që të kishte bashkëpunim me CIA-n dhe FBI-në.

Latest articles

Related articles