NASA krijon një planet Mars në Tokë dhe është në kërkim të banorëve vullnetarë

NASA po kërkon katër vullnetarë për të kaluar një vit duke jetuar në “Mars”, që është në fakt një kopje e Planetit të Kuq të printuar në 3D. Sipërmarrja, në Qendrën Hapësinore Johnson në Hjuston, është pjesë e programit të NASA-s Crew Health And Performance Exploration Analog ( CHAPEA ), i cili është krijuar për të ndihmuar në zhvillimin dhe vlerësimin e sistemeve që do të përdoren nga gjenerata e parë e astronautëve vizitues në Mars, në misionet e planifikuara për vitet 2030.

Agjencia amerikane e hapësirës raporton se vullnetarët do të jetojnë në një hapësirë ​​prej 158 metrash katrorë i quajtur Mars Dune Alpha , i cili do të simulojë sfidat e një misioni në Mars, duke përfshirë kufizimet e burimeve, dështimet e pajisjeve, vonesat e komunikimit dhe faktorë të tjerë stresues mjedisorë.

Ekuipazhi do të kryejë simulime të shëtitjeve në hapësirë, operacioneve robotike, mirëmbajtjes së hapësirës, ​​stërvitjes dhe zhvillimit të të korrave në përfaqësimin e krijuar nga kompjuteri të sipërfaqes së Marsit.

Kualifikimet e nevojshme

Të përzgjedhurit do të kompensohen për kohën e tyre, megjithëse NASA nuk thotë se sa. Zyrtarët e misionit janë të fokusuar në sigurimin e përzierjes së duhur të kandidatëve dhe këmbëngulin që kushdo që aplikon duhet të ketë një diplomë universitare në inxhinieri ose matematikë ose biologji ose shkenca fizike ose shkenca kompjuterike dhe përvojë të mëvonshme në ato fusha ose 1000 orë si pilot.

Ata gjithashtu duhet të jenë qytetarë amerikanë të shëndetshëm, jo ​​duhanpirës midis moshës 30 dhe 55 vjeç. Pas stërvitjes, ekuipazhi do të bëhet i dyti që do të jetojë në Mars Dune Alpha duke filluar nga fillimi i vitit të ardhshëm. Katër anëtarët e misionit CHAPEA 1 që janë aktualisht në rezidencë do të nisen në gusht pas një misioni 378-ditor që filloi verën e kaluar.

Latest articles

Related articles