Celulari do t’iu shpëtojë jetën nëse keni pirë alkool

A e keni tepruar ndonjëherë me alkoolin, pasi smartphone juaj do t’ua tregojë dhe ndoshta do t’ju shpëtojë jetën, sipas focus.it.

Një studim i botuar në ”Journal of Studies on Alcohol and Drugs” në fakt ka nxjerrë në pah se si karakteristikat e telefonave inteligjentë modernë mund të jenë të dobishëm për ata që janë në rrezik të alkoolizmit dhe për shumë të rinj që shpesh përfshihen në aksidente automobilistike pikërisht për shkak të nivele të kontrolluara të alkoolit.

Aplikacioni nuk do të ketë nevojë për asnjë lloj modifikimi në telefonat tanë celularë, pasi do të ishte e mundur falë softuerit të njohjes së zërit të aftë për të perceptuar ndryshimin në tonin e tij.

Studiuesit nga Universiteti i Torontos, së bashku me ata nga Stanford Medicine, kryen një eksperiment mbi një grup të rriturish të moshës 21 vjeç e lart.

Pjesëmarrësve të testit iu dha një dozë e barabartë alkooli në përpjesëtim me peshën e tyre, pas së cilës atyre iu caktuan rastësisht një seri rrotullimesh të gjuhës për të shqiptuar, e para me stomakun bosh, e dyta pas marrjes së alkoolit dhe më pas një në çdo 60 minuta deri në shtatë orë pas pirjes.

Pjesëmarrësit lexuan kthesat e gjuhës me zë të lartë përpara një smartphone që i regjistronte ato, ndërsa shkencëtarët regjistronin nivelet e përqendrimit të alkoolit në ajër çdo gjysmë ore deri në fund të eksperimentit.

Në një fazë të mëvonshme, zërat e kampionuar u izoluan duke përdorur softuer dhe u analizuan bazuar në parametra të saktë si frekuenca dhe lartësia.

Së fundi, kur të dhënat u krahasuan me rezultatet në lidhje me avujt e etilit të pranishëm në ajrin që ata nxirrnin, ndryshimet vokale të pjesëmarrësve çuan në një lexim të saktë 98% të nivelit të alkoolit në gjakun e tyre.

Latest articles

Related articles