3 astronautë kthehen në Tokë pas 6 muajsh qëndrimi në stacionin hapësinor të Kinës

Tre astronautë kinezë u kthyen në Tokë të martën në mëngjes pas gjashtë muajsh qëndrimi në stacionin hapësinor të Kinës.

Jing Haipeng, Zhu Yangzhu dhe Gui Haichao dolën në gjendje të mirë shëndetësore nga kapsula e kthimit pranë qendrës së nisjes satelitore Jiuquan në buzë të shkretëtirës Gobi.

Ekuipazhi i ri me tre persona i stacionit mbërriti në stacionin Tiangong javën e kaluar.

Stacioni është i plotë, kështu që ekuipazhi i ri do të kryejë eksperimente mjekësore dhe shkencore dhe do të mirëmbajë pajisjet.

Kina bëri misionin e saj të parë hapësinor me ekuipazh në 2003 dhe planifikon të vendosë astronautë në Hënë përpara vitit 2030.

Ajo ka sjellë mostra nga sipërfaqja hënore dhe ka ulur një rover në anën më pak të eksploruar të Hënës. Planet e ardhshme përfshijnë dërgimin e një teleskopi të ri për të hetuar thellë në univers.

Kina ndërtoi stacionin e saj hapësinor pasi u përjashtua nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor, kryesisht për shkak të shqetësimeve të SHBA-së mbi kontrollin ushtarak kinez mbi programin kombëtar hapësinor.

Pekini është shfaqur si rivali kryesor me SHBA-në për arritjen e piketave të reja në hapësirën e jashtme. Kjo pasqyron konkurrencën për ndikim midis dy ekonomive më të mëdha në botë në sferën e teknologjisë, tregtisë, ushtarake dhe diplomatike, me pretendimin e Kinës për sovranitet mbi Detin e Kinës Jugore dhe Tajvanin vetëqeverisës, pika të veçanta mosmarrëveshjeje.

Ndërkohë, SHBA synon të rivendosë astronautët në sipërfaqen hënore deri në fund të vitit 2025, si pjesë e një angazhimi të ripërtërirë për misionet me ekuipazh, të ndihmuar nga lojtarë të sektorit privat si SpaceX dhe Blue Origin.

Përveç programeve të tyre hënore, të dy vendet kanë zbarkuar veçmas rovers në Mars dhe Kina planifikon të ndjekë SHBA-në në uljen e një anije kozmike në një asteroid.

Latest articles

Related articles