Ja gjëra që ndryshojnë në jetën seksuale pas të 50-ave. Çfarë duhet të keni kujdes

Kalimi në moshën e mesme do të lërë gjurmë në jetën seksuale të çdo mashkulli, por për disa do të jetë më intensiv. Do të sjellë ndryshime përtej uljes së dëshirës seksuale dhe, sipas ekspertëve, shumë do të habiten kur shohin penisin e tyre të ndryshojë apo edhe të zvogëlohet.

Disa do ta kenë gjetur tashmë këtë dhe të tjerë mund të kenë frikë nga mendimi i ndryshimeve që do të vijnë. Megjithatë, nuk është një gjendje e pakthyeshme dhe mund të trajtohet.

Studiuesit paraqesin disa nga shenja që shfaqen tek meshkujt gjatë kësaj periudhe dhe se si mund të kurohen apo shmangin gjendjen e tillë.

Ereksione më të lirshme
Ndryshimet në indet e penisit në masë të madhe shkaktojnë një ereksion më të lirë, pasi ai tkurret dhe humbet elasticitetin me kalimin e kohës. Megjithatë, një mënyrë jetese jo e shëndetshme dhe abstenimi nga seksi mund të ketë një efekt negativ në ereksion. Sipas ekspertëve, penisi është si një muskul që përderisa nuk ushtrohet, indi i tij humbet elasticitetin.

Sa i përket ndërhyrjeve që mund të mundësojnë ereksione të forta, ato përfshijnë stërvitjen, një dietë të shëndetshme, mbajtjen e një peshe të shëndetshme si dhe kolesterolin dhe presionin e gjakut në nivele të mira, kufizimin e alkoolit dhe shmangien e duhanit.

Më shumë shanse për mosfunksionim erektil
Së bashku me moshën 40-vjeçare vjen deri në 40% mundësi për mosfunksionim erektil. Rreziku më pas rritet me 10% për çdo dekadë. Me rritjen e moshës, rriten edhe shanset për sëmundje që prekin enët e gjakut si diabeti, sëmundjet kardiovaskulare, kolesteroli i lartë dhe hipertensioni, faktorë rreziku për mosfunksionimin erektil.

Gjithashtu vendimtar do të jetë roli i testosteronit, hormoni i përfshirë në prodhimin e spermës, dëshirën seksuale dhe shëndetin e muskujve dhe kockave, nivelet e të cilit bien me kalimin e moshës. Reduktimi i testosteronit do të ndikojë gjithashtu në ereksion.

Megjithatë, ajo që çdo mashkull duhet të mbajë mend, është se disfunksioni erektil nuk është asgjë për t’u turpëruar, është më i zakonshëm nga sa mendojmë zakonisht dhe mund të trajtohet me ilaçe dhe duke adoptuar një mënyrë jetese të shëndetshme.

Ndjeshmëri e reduktuar
Kjo është një simptomë që prek kryesisht meshkujt që kanë diabet të tipit 2 dhe, nëse mbetet i parregulluar, shkakton dëmtim të enëve periferike dhe nervave duke shkaktuar ulje të ndjeshmërisë.

Zvogëlimi i pënisit
Gjatë 30 viteve të fundit, gjatësia mesatare e penisit është rritur me 24% . Megjithatë, rritje vërehen edhe në perimetrin e belit te meshkujt, ku grumbullohet yndyra e brendshme, e rrezikshme për shëndetin. Pra, ndoshta penisi nuk është bërë më i vogël, por është i fshehur nën bark? Përgjigja është “pothuajse po”, pasi elasticiteti i reduktuar i lidhur me moshën në indet e penisit mund të shkaktojë një sasi të vogël tkurrje. Por kjo nuk e mohon përgjegjësinë e barkut, dhe sipas ekspertëve një mënyrë jetese e shëndetshme mund të japë zgjidhjen në këtë rast.

Ndryshoni formën
Shumë gjëra i ndodhin penisit me kalimin e viteve dhe disa mikrotrauma ose dëmtime mikrovaskulare të penisit mund të shkaktojnë sëmundjen Peyronie. Gjendja, e njohur gjithashtu si fibroskleroza e penisit, përfshin formimin e indit mbresë në rreshtimin fibroz të penisit, duke e bërë atë të përkulet dhe/ose të përdridhet gjatë ereksionit. Edhe pse sëmundja karakterizohet si e rrallë, mjekë dhe agjenci të ndryshme besojnë se prevalenca e saj është e nënvlerësuar, pasi mund të prekë 1 në 10 meshkuj.

Latest articles

Related articles