Presidenti Begaj mban fjalën në OKB: Njihni pavarësinë e Kosovës

Presidenti Bajram Begaj ka mbajtur fjalën e tij në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së, nga ku iu bëri thirrje vendeve që të njohin pavarësinë e Kosovës. Kreu i shtetit u shpreh se Shqipëria është e ndjeshme ndaj integritetit të Kosovës dhe se mbështet dialogun e vështirë që po vijon me Serbinë.

Begaj përmendi gjithashtu edhe shqiptarët e Luginës së Preshevës, për të cilët tha se duhet të gëzojnë të njëjtat të drejta sikurse serbët që jetojnë në Kosovë.

“Si Shqipëria, ashtu edhe Kosova kanë mbrojtur vazhdimisht paqen mbi tensionet dhe konfliktet, dhe ne mbetemi të përkushtuar në këtë rrugë. Shpresojmë të njihen kontributet tona dhe të mos lejojmë që përpjekjet që bëjmë të errësohen nga qasjet negative. Në këtë kontekst, Shqipëria mbështet dialogun e vështirë, që po vijon midis Kosovës dhe Serbisë të lehtësuar nga ndërmjetësimi i kujdesshëm i Bashkimit Evropian dhe mbështetja e fortë e Shteteve të Bashkuara.

Në të njëjtën kohë, Shqipëria mbetet e ndjeshme ndaj integritetit dhe prosperitetit të Kosovës. Kosova ia ka arritur të shërojë shumë plagë të thella nga e kaluara tragjike. Të drejtat e serbëve në Kosovë pasqyrojnë normat dhe vlerat evropiane, e njëjta gjë duhet të vlejë edhe për pakicën shqiptare në Luginën e Preshevës, në jug të Serbisë.

Fatkeqësisht, ne mbetemi ende të shqetësuar për bërjen jo aktive të adresave të tyre të banimit dhe mungesën e investimeve të konsiderueshme, si dhe stimujve ekonomikë në atë rajon. Kosova ka dëshmuar se dhimbja nuk ka nevojë të lindë armiqësi; ajo duhet të përkthehet në mirëkuptim dhe mbështetje.

Gjithsesi Kosova është ende në pritje të njohjes së pavarësisë së saj nga shumë vende. Shpresoj që këto vende së shpejti do ta njohin kontributin e Kosovës për një komunitet global më të drejtë, më paqësor dhe do t’i japin Kosovës njohjen që meriton. Njihni pavarësinë e Kosovës”, u shpreh Begaj.

Latest articles

Related articles