Lidhja e gazit Serbi-Bullgari pritet të jetë gati në tetor

Ministrja serbe e Energjisë Dubravka Đedović inspektoi ndërtimin e lidhjes ndërsistemore të gazit Serbi-Bullgari. Ajo pret që tubacioni i gazit të përfundojë këtë tetor, njoftoi Radio Televizioni Serb. Sipas Đedović, 100% e tubacioneve për ndërtimin e gazsjellësit janë dorëzuar, 70% janë vendosur dhe 45% e objekteve tokësore janë ndërtuar. Nëpërmjet gazsjellësit të ndërtuar tashmë midis Bullgarisë dhe Greqisë, mundësohet lidhja me burimet e gazit që arrijnë në Greqi, kryesisht nga Azerbajxhani dhe rajoni i Kaspikut dhe terminalet për gazin natyror të lëngshëm. “Me këtë gazsjellës, Serbia merr një siguri më të madhe energjetike dhe gjithashtu do të luajë rolin e një vendi tranzit për rajonin, si në rastin e gazsjellësit Rrjedha Ballkanike,” vuri në dukje Đedović.

Ndërtimi i interkonjektorit kushton rreth 90 milionë euro. Prej tyre 49,6 milionë euro janë grante nga BE-ja, 25 milionë euro janë kredi të favorshme nga Banka Evropiane për Investime, pjesa tjetër është bashkëfinancim i Serbisë.

Latest articles

Related articles