Ditari i Kinës 38: Ekonomia kineze hyn në deflacion, bie konsumi

E gjithë bota po lufton kundër çmimeve tepër të larta, të cilat vrasin konsumin ose, në rastin më të mirë, rivizatojnë gjeografinë e shpenzimeve. E gjithë bota, përveç Kinës. Po, sepse midis mijëra sëmundjeve të Dragoit kinez, ekziston edhe e kundërta: çmimet shumë të ulëta. Me një fjalë, deflacion. Pak orë më parë, Pekini hyri në deflacion për herë të parë në më shumë se dy vjet, i rënduar nga konsumi i ngadaltë i brendshëm që po ndërlikon rimëkëmbjen ekonomike.

Deflacioni është e kundërta e inflacionit, që është rënia e çmimeve të mallrave dhe shërbimeve. Ndërsa në letër mund të duket si një gjë e mirë për fuqinë blerëse, ajo është një kërcënim për ekonominë. Në vend të shpenzimeve, konsumatorët e shtynë blerjen me shpresën për ulje të mëtejshme të çmimeve. Në mungesë të kërkesës, kompanitë detyrohen të reduktojnë prodhimin, të ngrijnë punësimin ose pushimin nga puna dhe të pranojnë zbritje të mëtejshme për të shlyer inventarin, gjë që rëndon në përfitimin e tyre sepse kostot mbeten të pandryshuara.

Dhe këtu është realiteti i fakteve. Sipas Byrosë Kombëtare të Statistikave (NBS), indeksi i çmimeve të konsumit të Kinës, matësi kryesor i inflacionit, ra me 0.3% nga viti në vit në korrik. Analistët kishin pritur që çmimet të bien me 0.4%, pas inflacionit zero të muajit të kaluar. Në baza mujore, çmimet e konsumit shënojnë +0.2% nga -0.2% më parë dhe kundrejt vlerësimeve për -0.1%. Çmimet e prodhimit janë gjithashtu të këqija: -4.4% në vit, më keq se pritjet prej -4.1% dhe më mirë se -5.4% në qershor.

Konsumatorët nuk konsumojnë më dhe bizneset nuk investojnë më, me një fjalë. Ajo që bie në sy është se Partia ka mbetur e pafuqishme përballë gjithë kësaj. Disa thonë se zinxhiri komandues mes qeverisë dhe ekonomisë reale tashmë është bllokuar. Të tjerë argumentojnë se Pekini nuk dëshiron të bëjë një deficit tjetër duke shpenzuar paratë publike.

Këto periudha të rënies, si ajo aktuale, kinezët zakonisht i kapërcejnë duke shpenzuar shumë para publike për vepra të mëdha infrasktrukturore. Por edhe këtu ka një problem, Kina tashmë është e pajisur shumë mirë në infrastrukturë, ndaj ka pak për të shpenzuar. Nuk është se kanë mbaruar paratë, se nuk ka shumë për të ndërtuar. Prandaj duket se Kina në fakt është e paralizuar: nuk di ku të shpenzojë dhe konsumatorët janë të ngecur në shpenzimet e tyre ditore, sepse shpresojnë për një ulje të mëtejshme të çmimeve.

Latest articles

Related articles