Inteligjenca Artificiale mund të zgjidhë krizën e radiologëve

Inteligjenca artificiale (IA) mund të ndihmojë Shërbimin Kombëtar të Shëndetit Britanik (NHS) të kapërcejë një krizë të fuqisë punëtore të radiologëve, thanë ekspertët, megjithëse ndërtimi i besimit në teknologji është një hap i rëndësishëm për t’u bërë pjesë e një shërbimi modern shëndetësor.

Ai vjen pasi një studim pilot zbuloi se IA kishte fuqinë për të kategorizuar rrezet X normale të gjoksit me një saktësi 99,7% duke treguar potencial për të përshpejtuar diagnozat e kancerit.

Kompania e teknologjisë Qure AI ka zhvilluar platformat e saj për të interpretuar rrezet X, skanimet CT dhe ultratingujt për të çliruar kohën e mjekëve.

Kreu britanik i tregtisë në Mbretërinë e Bashkuar dhe BE, Darren Stephens tha se “ne nuk mund të rekrutojmë radiografë, radiologë dhe mjekë në bord në të njëjtin nivel që na nevojitet për të përmbushur kërkesën”.

Platforma qXR e Qure po testohet nga ”Frimley Health NHS Foundation Trust” për të nxjerrë në pah përfitimet e IA kur bëhet fjalë për dallimin midis rrezeve X normale dhe jonormale të gjoksit.

”Trust”-i përdori 576 rreze X të gjoksit, me platformën e IA të ”Qure” në gjendje të identifikojë skanimet normale me një shkallë saktësie prej 99,7%.

”Përdorimi i platformës mund t’i kursejë konsulentët deri në dy orë në ditë”, thanë studiuesit, duke lejuar që skanimet t’u transferohen radiografëve për të lexuar.

Amrita Kumar, radiologe konsulente dhe drejtuese klinike e IA në ”Frimley Health NHS Foundation Trust”, tha se “ka kërkesa në rritje për kujdesin shëndetësor ndaj NHS, e cila padyshim është përkeqësuar nga pandemia”.

“Me këtë kërkesë, shumë shërbime kërkojnë mbështetje imazherike sepse roli që luan imazhi në diagnostikim dhe menaxhim është mjaft i rëndësishëm”, tha ajo.

Kumar shtoi se një “krizë e fuqisë punëtore” në radiologji ka gjithashtu një “efekt shumë negativ” në raportimin e afateve kohore dhe duke shkaktuar vonesa në rrezet X të gjoksit, si dhe skanimin CT dhe MRI.

“Rentgeni i gjoksit është shumë i rëndësishëm sepse është hapi i parë në diagnostikimin e kancerit të mushkërive. Ne donim që kandidatët të kishin kohë më të mira kthimi në mënyrë që të diagnostikonim kancerin më shpejt, por gjithashtu të krijonim atë efikasitet dhe produktivitet dhe të kursenim pak kohë për konsulentët tanë”, theksoi ajo.

Latest articles

Related articles