OCCRP; Tom Doshi ka ngritur një grup kriminal, trafikon dro*ë dhe pastron para!

Agjencia më e lartë e inteligjencës kriminale e Australisë dyshon se Tom Doshi, një biznesmen dhe politikan shqiptar me lidhje me kryeministrin Edi Rama, drejton një grup kriminal që kryen mashtrime me letrat për emigrantët, trafikon drogë dhe pastron para, por nuk përjashtohet edhe kryerja e veprave të tjera penale në Australi.

Ky klan me qendër në Shkodër, një qark në Shqipërinë veriperëndimore, ka abuzuar sistematikisht me sistemin e emigracionit të Australisë për të ndërtuar “një strukturë të tërë kriminale shqiptare të krimit të organizuar”.

Dokumentet, të prodhuara nga Komisioni Australian i Inteligjencës Kriminale (ACIC) dhe të shpërndara në agjencitë policore vendase dhe të huaja, bazohen në raporte të shumta nga forcat e policisë lokale dhe informacione nga organet e huaja të zbatimit të ligjit.

Ata u panë nga gazetarët nga OCCRP dhe gazetat australiane si “The Age” dhe “Sydney Morning Herald”.

Dosjet përshkruajnë se si, që nga viti 2000, klanet shqiptare kanë përdorur mashtrimin dhe lidhjet familjare me agjentët e emigracionit për të zhvendosur njerëzit e tyre në Australi, duke ngritur grupe në Adelaide, Melburn, Perth dhe gjetkë. Doshi përshkruhet në dosje si “kreu” i një sindikate “që përbëhet kryesisht nga familja e tij e gjerë”.

Ndonëse dokumentet nuk përmbajnë detaje rreth aktiviteteve të tij specifike, ato theksojnë se 8 nga të afërmit e tij kanë qenë “të implikuar” në “hetimet për pastrimin e parave të drogës”.

Të afërmit e tij thuhet në raporte se kanë marrë viza australiane duke përdorur dokumentacion të rremë. Njëri aktualisht përballet me akuzat për trafik droge.

Doshi nuk është akuzuar për asnjë krim në Australi, në vendlindje, ai ka ndërtuar një perandori biznesi që ka përfituar shumë nga kontratat shtetërore.

Ai u caktua “persona non grata” nga Shtetet e Bashkuara në vitin 2018 për “përfshirje në korrupsion të rëndësishëm” dhe u detyrua të posti si deputet në vitin 2021. Por përfshirja e tij në rrjetin kriminal australian nuk është zbuluar kurrë më parë.

“Asnjëherë në jetën time nuk kam qenë i përfshirë në asnjë mënyrë me kontrabandën e drogës, trafikun e qenieve njerëzore, trafikun e armëve, pastrimin e parave, apo emigracionin e paligjshëm në Australi, apo Shqipëri apo kudo tjetër,”- ka shkruar Doshi në përgjigje të pyetjeve të gazetarëve.

“Në fakt, si deputet i Kuvendit të Shqipërisë, kam qenë mbështetës i fuqishëm i luftës kundër këtyre aktiviteteve. Unë nuk kam asnjë lidhje me asnjë ‘klan kriminal’ shqiptar me bazë në Australi, apo me ndonjë kriminel shqiptar kudo,”- ka shkruar ai.

“Vëllezërit e motrat e mia dhe fëmijët e tyre janë gjithsej 33. Unë kam pak ose aspak kontakt me ta përveçse i takoj në funerale apo festime familjare.”

Në një email drejtuar gazetarëve, Doshi e përshkroi veten si një “katolik i devotshëm” dhe një “dhurues bujar për Kishën”.

“Ata pëlqejnë të dominojnë”

Grupet kriminale shqiptare janë shumë aktive në tregtinë e drogës në Mbretërinë e Bashkuar, Itali dhe shumë vende të tjera në shumë kontinente. Operacionet e tyre të mirëorganizuara dhe sistematike në Australi nxjerrin në pah kërcënimin nga zgjerimi i tyre ndërkombëtar.

Ndër aftësitë e tyre kryesore, thonë zyrtarët aktualë dhe ish-zbatues të ligjit, është përdorimi i rregullave të emigracionit për të kontrabanduar anëtarët e tyre në vendet ku ata veprojnë.

“Shpesh aplikantët do të aplikojnë për një vizë të caktuar duke e ditur se ajo do të refuzohet,”- thuhet në një nga dosjet e inteligjencës australiane, “por [ata] shfrytëzojnë procesin e gjatë të apelimit në mënyrë që të mund të gjenerojnë prova për të mbështetur një aplikim tjetër për vizë.”

“Ata janë shumë të aftë. Gangsterët shqiptarë në Australi shfaqin dhunë ekstreme,”-tha Komandanti i Policisë Victoria, Paul O’Halloran.

Tony Saggers, një ish-oficer i rangut të lartë në Agjencinë Kombëtare të Krimit të Britanisë, ka kaluar vite duke gjurmuar kriminelët shqiptarë.

“Vetëm ta jenë pjesë e tregut nuk mjafton për ta, atyre u pëlqen të dominojnë,” tha ai për përfshirjen e tyre në tregtinë e drogës.

“Ata e vënë shumë theksin tek respektimi i detyrave dhe janë të vendosur ta bëjnë mirë punën e tyre. Atyre u pëlqen të dominojnë duke fituar kontrollin e aktivitetit të vëllimit, duke dëshmuar se janë më të mirët dhe duke kënaqur kërkesat e klientëve.”

Një ‘cikël jetësor’ kriminal

Dokumentet e inteligjencës australiane të parë nga gazetarët tregojnë atë që ata e quajnë “cikli jetësor”, i cili është i ndarë me 5 faza.

Së pari, thonë ata, njerëzit rekrutohen në rajonet e tyre në Shqipëri, ndonjëherë me premtimin e rremë se u është gjetur punë jashtë vendit.

Së dyti, ata sillen në Australi duke përdorur pretendime të rreme për viza.

Së treti, ata arrijnë të qëndrojnë në Australi duke përfituar nga shqyrtimet e gjata të vizave (disa shqiptarë aplikojnë për të qëndruar në Australi duke pretenduar se gjakmarrja në shtëpi do t’i rrezikonte jetën nëse ktheheshin).

Së katërti, kryejnë veprimtari kriminale.

Së pesti, arrestohen, dënohen dhe u hiqen vizat.

Shkodra është identifikuar si një epiqendër nga e cila e kanë origjinën shumë prej këtyre grupeve kriminale.

Doshi, një sundimtar politik në Shkodër, shfaqet në dokumente si lideri i dyshuar i një grupi të krimit të organizuar të përbërë nga të afërmit e tij, të cilësuar si “sindikata e familjes Doshi”.

Anëtarët e klanit, thonë dokumentet, u vendosën nga zyrtarët australianë në një “listë të personave me interes” të krimit të organizuar shqiptar.

Kjo listë u nda më pas me agjencitë e zbatimit të ligjit në shumë vende evropiane. Dokumenti sugjeron se këto agjenci kanë identifikuar gjithashtu anëtarë të klanit Doshi në listë nga hetimet e tyre./Marrë nga OCCRP

Latest articles

Related articles