Mijëra aktorë të Hollivudit në grevë. Ja arsyeja

Bordi kombëtar i drejtorëve i SAG-AFTRA votoi njëzëri për të miratuar një grevë nga dhjetëra mijëra aktorë të Hollivudit duke zgjeruar kështu shtrirjen e trazirave në një industri argëtimi që tashmë po përballet me erëra të shumta kundër.

Votimi erdhi pasi negociatat midis sindikatës së aktorëve dhe studiove kryesore nuk arritën një marrëveshje për një kontratë të re filmi dhe televizioni.

Aktorët – njëlloj si skenaristët – kanë luftuar me studiot për një pakt që do të jepte paga shumë më të mira dhe përfitime nga transmetimi dhe do të adresonte çështje të tjera, përfshirë përdorimin e inteligjencës artificiale, që kanë tronditur peizazhin e argëtimit.

Pavarësisht përfshirjes së minutës së fundit të një ndërmjetësi federal, sindikata prej 160 000 anëtarësh nuk ishte në gjendje të siguronte një marrëveshje me Aleancën e Prodhuesve të Filmit dhe Televizionit (AMPTP), e cila përfaqëson studiot në marrëdhëniet e punës.

Marrëveshja e vjetër e marrëveshjes kolektive skadoi të mërkurën në mbrëmje, pa një marrëveshje në fuqi.

Votimi i bordit i hap rrugën sindikatës për të filluar piketat mbarëkombëtare duke filluar nga e premtja dhe thellon grindjen e punës që ka ndërprerë Hollivudin që kur skenaristët e përfaqësuar nga Shoqata e Shkrimtarëve të Amerikës hynë në grevë më 2 maj.

Greva e aktorëve fillon në mesnatë.

Do të ishte hera e parë në 63 vjet që aktorët dhe shkrimtarët kanë qenë në grevë në të njëjtën kohë kur Hollivudi përballet me çështjet se si kompensohet talenti në epokën e transmetimit.

“Studiot dhe transmetuesit kanë zbatuar ndryshime masive të njëanshme në modelin e biznesit të industrisë sonë, ndërsa në të njëjtën kohë insistojnë në mbajtjen e kontratave tona të ngrira”, tha drejtori ekzekutiv kombëtar dhe kryenegociatori Duncan Crabtree-Ireland në një deklaratë.

AMPTP tha se ishte e zhgënjyer dhe se një grevë do të thellonte vështirësitë financiare për ata që varen nga industria, e cila përfshin jo vetëm shkrimtarë dhe aktorë, por edhe artistë grimi dhe skenografë.

Latest articles

Related articles