Ditari i luftës: Dkro, njësia e kundërzbulimit rus që merret me të huajt

Një njësi e kundërzbulimit rus, e quajtur Dkro, po ndjek dhe po ndërmerr veprime ndaj diplomatëve dhe gazetarëve të huaj në Rusi. Dkro drejtohet nga Alexei Komkov dhe mbikëqyret nga Shërbimi i Parë i FSB-së, i cili drejtohet nga Vladislav Menshchikov. Sipas një artikulli në Wall Street Journal, Dkro është një organizatë e sigurisë brenda FSB që monitoron veprimtaritë e të huajve në Rusi, duke përfshirë diplomatë dhe gazetarët. Në disa raste, Dkro ka përdorur taktika të ndryshme intimiduese, duke përfshirë ndjekjen e fëmijëve në shkollë, lënia e fecieve në derë dhe dëmtimin e makinave. Në një rast, Dkro u akuzua për ndërprerjen e furnizimit me energji elektrike të ambasadës së SHBA në Moskë.

Duke u nisur nga ky lajm, mund të themi se inteligjenca ruse vijon të ndjekë një linjë agresive ndaj të huajve në territorin e saj. Në fakt, sipas artikullit në WSJ, të paktën tre qytetarë amerikanë janë arrestuar në Rusi nga 2018-2023 si rezultat i veprimeve të Dkro. Në mesin e tyre është edhe Evan Gershkovich, korrespondent i Wall Street Journal në Moskë, i cili është arrestuar në janar të këtij viti me akuzën e spiunazhit.

Në një kohë kur marrëdhëniet ndërmjet Rusisë dhe SHBA-së janë në një moment të tensionuar për shkak të krizës në Ukrainë, ndjekja e diplomatëve dhe gazetarëve të huaj në Rusi është shenjë e një politike agresive të Moskës në raport me vende të tjera. Kjo politikë mund të ketë pasoja të rënda në raportet ndërkombëtare dhe në marrëdhëniet ndërmjet Rusisë dhe shteteve të tjera.

Latest articles

Related articles