VIDEO – Në Afrikën e Jugut bie dëborë për herë të parë në 11 vjet

Banorët e Johanesburgut, qyteti më i madh i Afrikës së Jugut, u mahnitën nga reshjet e para të borës në më shumë se një dekadë të hënën, ndërsa shumë fëmijë panë borë për herë të parë në jetën e tyre.

Ndërsa shumë pjesë të Afrikës së Jugut përjetojnë rregullisht borë gjatë muajve të dimrit të hemisferës jugore nga qershori në gusht, Johannesburg ka parë borë që nga gushti 2012.

Ndërsa po fotografonte veten në sheshin Nelson Mandela, Jennifer Banda i tha Reuters se ishte shtatzënë herën e fundit që ra borë. “Njëmbëdhjetë vjet më vonë, është emocionuese që kemi borë”, tha ai.Banorët e Johanesburgut dolën në mediat sociale për të përshkruar borën si “magji të pastër” dhe një “fillim të mrekullueshëm të javës”.

Profesoresha e gjeografisë fizike në Universitetin e Witwatersrand, Jennifer Fitchett, i tha gazetës Times të Afrikës së Jugut se bora nuk kishte gjasa të zgjaste pasi ishte shkaktuar nga lagështia në rritje, temperaturat e ulëta dhe ajri i ftohtë.

Meteorologu i Shërbimit Meteorologjik të Afrikës së Jugut Wayne Venter tha për Daily Maverick se kushtet nuk ishin të jashtëzakonshme dhe nuk mund t’i atribuoheshin ndryshimeve klimatike.Shërbimi Meteorologjik i Afrikës së Jugut ka lëshuar paralajmërime për shkak të frontit të ftohtë që ka goditur provincën Gauteng, e cila përfshin Johannesburgun dhe kryeqytetin e Afrikës së Jugut, Pretoria.

Bora ra gjithashtu të hënën në brezin e prodhimit të qymyrit të provincës Mpumalanga, shtëpia e shumë termocentraleve në vështirësi.

Latest articles

Related articles