Ditari i luftës: Si është situata në front pas 3 javë kundërsulmi ukrainas

Kanë kaluar gati tre javë që nga fillimi i fazës fillestare të luftimeve tokësore të kundërsulmit të Ukrainës për 2023. Në një intervistë me BBC këtë javë, Presidenti Zelensky tha se ofensiva e Ukrainës është “më i ngadalshëm se sa dëshirohej”. Ai më pas përshkroi se si “Disa njerëz besojnë se ky është një film hollivudian dhe presin rezultate tani. Nuk është film me luftë”.
Kjo deklaratë është një pranim se fushatat ushtarake janë shumë të vështira për t’u planifikuar dhe janë pafundësisht më komplekse për t’u ekzekutuar me kalimin e kohës dhe hapësirës. Ukrainasit po luftojnë përmes një transheje të thellë mbrojtëse të ndërtuar nga rusët. Ukrainasve u duhej ende të mbronin pjesë të mëdha të tokës së tyre kundër goditjeve ruse në disa akse. Ata e bënë këtë me sukses, por harxhuan kohë dhe burime.

Tani ukrainasit janë në fazat fillestare të ofensivës së tyre. Por çfarë do të thotë kjo nga perspektiva ruse dhe ukrainase?

Skemat mbrojtëse kanë një zonë sigurie, e cila shtrihet për dhjetëra kilometra në thellësi. Kjo do të ketë një densitet të ulët të trupave mbrojtëse, të cilat kanë misione për të mbledhur informacion mbi trupat që avancojnë, për të gërryerja/lodhje dhe për të detyruar vonesa. Gjatë kësaj kohe, goditja me toparaketa me rreze më të gjatë do të përdoren gjithashtu kundër objektivave me vlerë të lartë të një armiku në avancim, duke përfshirë asetet shtabit dhe artilerinë.

Përgatitja ukrainase për fushatën e tyre sulmuese në vitin 2023 duket se ka përqafuar një qasje të gjerë të frontit. Ka disa arsye pse kjo është strategjia më e logjikshme. Ajo gjeneron pasiguri në mendjet e komandantëve rusë. Ata vërtet nuk e dinë se ku do të jetë pesha kryesore e përpjekjes për ofensivën tokësore të Ukrainës. Kjo lejon siguri më të mirë operacionale për ukrainasit. Gjithashtu mundëson një shumëllojshmëri të gjerë të operacioneve të mashtrimit/manovrat.
Operacioni në një front të gjerë lejon më shumë lëvizshmëri për t’iu përgjigjur mundësive që shfaqen. Nëse një forcë ushtarake është tepër e përqendruar në një zonë, jo vetëm që është më e prekshme për të sulmuar në betejat moderne të luftimit, ajo është më pak e aftë të përshtatet dhe të shfrytëzojë gabimet e armikut në të gjithë vijën e frontit. Përqendrimi i një pjese të madhe të forcave tokësore të Ukrainës në një zonë (pavarësisht nga kontributet e shkëlqyera të Forcave të Mbrojtjes Territoriale të fokusuara në rajon) mund ta ekspozojë Ukrainën ndaj shtytjeve taktike dhe operacionale ruse për të marrë më shumë territor.
Duket se rusët, në vend që të mbrojnë në të gjithë vijën e frontit, kanë zgjedhur opsionin e sulmit. Rusët kanë kryer sulme në akset Donetsk, Avdiivka, Bakhmut dhe Siverskyi Donets. Këto sulme ruse mund të nënkuptojnë gjithashtu se Shefi i Shtabit të ushtrisë ruse Gerasimov është i shqetësuar se ndoshta ukrainasit zhvillojnë një vrull në frontin jugor dhe kapin mjaft territor për të vënë në rrezik Krimenë.

Latest articles

Related articles