Ekspertët shqetësohen për pasojat e afërt dhe të gjatë të përdorimit të cigareve elektronike

Vaping (tymi i cigareve elektronike) është një praktikë e re që ka fituar një numër njerëzish në të gjithë botën, si një mënyrë për të konsumuar nikotinën. Megjithatë, ka shumë debate në lidhje me rrezikun e cigare elektronike në shëndetin tonë. Në një artikull të publikuar nga Cancer Research UK, autorët shqyrtojnë argumentet pro dhe kundër të “vapozimit” dhe arritën në disa përfundime të rëndësishme.

Në fillim, një nga argumentet kryesore pro-vapozimit është se ai është më pak dëmtues se duhani tradicional. Sipas disa studimeve, kanceri i mushkërive është më pak i zakonshëm tek ata që vapozojnë në krahasim me ata që duhanosen. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se vapozimi është i sigurt për shëndetin tonë. Studimet kanë treguar se përdoruesit e cigareve elektronike kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar probleme të frymëmarrjes, si astma dhe bronkiti kronik.

Nëse bëjmë krahasimin midis vapozimit dhe duhanit tradicional, duhet të kemi parasysh se një person nuk zgjedh midis dy llojeve të dëmit. Vapozimi mund të jetë më pak dëmtues në disa aspekte, por ai vazhdon të jetë një praktikë e dëmshme. Në fakt, ekspertët thonë se ka shumë pak informacione rreth efekteve të vapozimit në shëndetin tonë në afat të gjatë. Kjo është sepse cigare elektronike kanë qenë në treg për një kohë relativisht të shkurtër, dhe ne kemi nevojë për më shumë hulumtime për të kuptuar efektet e tyre në shëndetin tonë në afat të gjatë.

Një tjetër çështje e rëndësishme është se përdorimi i cigareve elektronike është i lëshueshëm në mesin e të rinjve. Kjo është sepse disa prej tyre kanë arome të shijshme dhe janë tërheqëse për ata që nuk kanë patur përvojë me nikotinën. Një studim i publikuar në revistën Lancet Psychiatry zbuloi se përdorimi i cigareve elektronike në mesin e të rinjve është i lidhur me një rrezik më të lartë për të filluar të duhanosen gjatë jetës së tyre.

Për të përfunduar, nëse po kërkoni një mënyrë alternative për të konsumuar nikotinën, vapozimi mund të jetë një zgjidhje më pak dëmtuese se duhani tradicional. Megjithatë, duhet të mbani në mend se ai vazhdon të jetë i dëmshëm për shëndetin tonë. Gjithashtu, nuk duhet të harroni se përdorimi i cigareve elektronike është i lëshueshëm në mesin e të rinjve, dhe mund të ndikojë në vendimmarrjen e tyre në të ardhmen.

Latest articles

Related articles