Sir Alex Younger, ish-drejtori i MI6 flet për inteligjencën në luftën e Ukrainës

Sir Alex Younger, ish-drejtori i MI6, ka dhënë një intervistë në të cilën ka folur për rëndësinë e inteligjencës hapësinore (OSINT) në krizën aktuale në Ukrainë. Sipas ish shefit të shërbimit sekret të Jashtëm të Mbretërisë së Bashkuar, “kolegët kishin të drejtë në informacionet që botuan për të njoftuar botën se Putin do të sulmonte Ukrainë, pa pasur provikime”. “Këto informacione për lëvizjen e trupave ruse për  nisjen e “operacionin speciale” nuk vinin nga burimet e hapura, por nga burime sekrete, të ruajtura me shumë kujdes dhe profesionalizëm. Këto informacione u bënë publike për të demotivuar Putinin të sulmonte dhe për të përgatitur ukrainasit për rezistencë” – tha ai, gjatë një fjalimi në Qëndrën e Studimeve amerikane, në Romë, me datë 6 qershor.

Ai ka theksuar se OSINT është një burim i rëndësishëm i informacionit dhe mund të përdoret për të kuptuar sfidat dhe rreziqet që paraqiten në botën aktuale.

Younger ka vënë në dukje se OSINT mund të jetë shumë i dobishëm në vëzhgimin e konflikteve dhe në parandalimin e krizave të ardhshme. Ai ka theksuar se OSINT duhet të përdoret së bashku me burimet tradicionale të inteligjencës për të arritur sukses në misionet e tyre.

Në lidhje me situatën aktuale në Ukrainë, Younger ka theksuar se OSINT mund të ndihmojë në vëzhgimin e forcave ruse dhe në parandalimin e eskalimit të konfliktit. Ai ka theksuar se OSINT është një burim i rëndësishëm i informacionit për vendet perëndimore që kanë interes në rajon.

Younger ka bërë thirrje për bashkëpunim ndërkombëtar në fushën e inteligjencës dhe ka përmendur se bashkëpunimi është i rëndësishëm në fushën e inteligjencës hapësinore. Ai ka theksuar se agjencitë e inteligjencës duhet të punojnë së bashku për të arritur qëllimet e tyre dhe për të parandaluar krizat e ardhshme.

Latest articles

Related articles