Avokati i Popullit, 15 kandidaturat që kalojnë filtrin paraprak të Kuvendit/ Emrat

Komisioni i Ligjeve ka marrë në shqyrtim të gjitha kandidaturat e paraqitura dhe që kanë shprehur interesin për pozicionin e Avokatit të Popullit.

Komisioni i Ligjeve ka pranuar verifikimin paraprak të bërë nga administrata e Kuvendit dhe në përfundim ka vendosur se kandidaturat e paraqitura plotësojnë kushtet dhe kriteret ligjore për të qenë Avokat Populli, duke bërë dhe vlerësimin e meritës së gjithë secilit prej tyre.

Kryetarja e Komisionit të Ligjeve, Klotilda Bushka, bëri të ditur se lista e 15 kandidaturave të kualifikuara sëbashku me Raportin e Komisionit të Ligjeve për vlerësimin e meritës për secilin prej tyre, do tu përcillen brenda ditës së sotme grupeve parlamentare dhe të gjithë deputetëve të tjerë të Kuvendit të Shqipërisë, për të dhënë mbështetjen e tyre për kandidatët preferencial sipas kërkesave të ligjit.

Sipas parashikimeve të ligjit, kandidatët që marrin mbështetjen e minimalisht të 28 deputetëve, do të përfshihen në seancë plenare për votim. Kushtetuta dhe ligji nuk diktojnë nëse kjo mbështetje jepet nga deputetë të mazhorancës apo opozitës.

Avokati i Popullit drejtohet nga Erinda Balanca, mandati i së cilës ka përfunduar në 20 qershor 2022. Në seancën e 22 dhjetorit 2022, Kuvendi dështoi për zgjedhjen e kandidaturave për Avokat të Popullit, ndërsa në garë ishin Ledio Braho dhe Altin Goxhaj, dy kandidatura të mbështetura nga opozita, por që u rrëzuan me votat e deputetëve socialist, në një seancë ku ndaj kryeministrit u hodhën akuza për pazare dhe intimidim deputetësh.

Lista e kandidateve që janë kualifikuar sot dhe që konkurojnë për postin e Avokatit të Popullit, janë:

Ahmet Premçi
Alket Jaupi
Besim Ndregjoni
Bledar Dervishaj
Dardan Mustafaj
Drita Avdyli
Edison Frangu
Endri Papajorgji
Erald Aga
Ilirjan Rusmali
Lefterije Lleshi
Robert Gajda
Sokol Hazizaj
Tartar Bazaj
Vitore Tusha

Latest articles

Related articles